Alimenty

• Autor wątku Autor wątku Małgorzata 35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Małgorzata 35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam od ponad 10 lat mam zasądzone alimenty na syna, ojciec przebywa w Anglii. Chciała bym uzyskać te alimenty z zagranicy po przez złożenie wniosku do Sądu Okręgowego ale nie posiadam żadnego adresu ojca. Jakiś czas temu odbyła się sprawa gdzie dłużnik został skazany na 4 m-c w zawieszeniu na 3 lata za poprzednie długi ponieważ otrzymywałam świadczenia z funduszu alimentacyjnego. W wyroku była również informacja o zobowiązaniu do płacenia alimentów bieżących. Ale niestety nie otrzymałam ani grosza. Jestem bez silna nie wiem co mogę zrobić.

Szczerze powiedziawszy nie widzę za bardzo żadnych szans niestety. Znając życie ten mężczyzna pracuje pewnie na czarno i nie ma możliwości ściągnąć w żaden sposób tego długu przez zajęcie mu np. jakieś części pensji.

Jak przedstawiał w dokumentach skierowanych do prokuratury że posiada takie i takie dochody jak również że posiada własną działalność gospodarczą.

Małgorzata 35 napisał:
Jak przedstawiał w dokumentach skierowanych do prokuratury że posiada takie i takie dochody jak również że posiada własną działalność gospodarczą.

A do prokuratury nie składał informacji o miejscu zamieszkania w Anglii? Bo rozumiem że toczy się postępowanie przygotowawcze o "niealimentację"? Masz zatem (jako przedstawiciel pokrzywdzonego) dostęp do akt...

W jakiej formie mogę żądać udostępnienia tych informacji??
Został już wydany wyrok 4 m-c w zawieszeniu na 3 lata a jeśli teraz nie płaci bieżących alimentów to mogę to jakoś zgłosić.
Czy mogę tu otrzymać kilka wskazówek co powinno zawierać takie pismo i gdzie je powinnam skierować??

Małgorzata 35 napisał:
W jakiej formie mogę żądać udostępnienia tych informacji??
Został już wydany wyrok 4 m-c w zawieszeniu na 3 lata a jeśli teraz nie płaci bieżących alimentów to mogę to jakoś zgłosić.
Czy mogę tu otrzymać kilka wskazówek co powinno zawierać takie pismo i gdzie je powinnam skierować??

Wniosek o wgląd do akt sprawy składasz do podmiotu posiadającego akta. W uzasadnieniu dodatkowo jako interes prawny możesz wskazać okoliczność złożenia wniosku o wydanie ETE.

Powrót