Alimenty

• Autor wątku Autor wątku Katii94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katii94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Bardzo proszę o pomoc . Jestem w ciąży . Mój partner mnie zostawił. Chce wrócić do rodziny w Polsce i wychować moje dziecko w Polsce. Niestety zostanę bez środków do życia . W jaki sposób mogę pociągnąć ojca dziecka do odpowiedzialności finansowej( nie jesteśmy małżeństwem) gdzie mam starać się o alimenty ? Najlepiej w Polsce czy jeszcze w Niemczech . Proszę opisać jak pokrótce to wyglada cały ten proces . Dodam jeszcze ze ojciec dziecka jest imigrantem z pozwoleniem na pobyt. Siedzi na socjalu i ma prace na czarno .

Proces wygląda tak, ze po urodzeniu dziecka- bądź przed, dogadujesz się z partnerem w sprawie uznania ojcostwa, nazwiska dziecka itd. Ewentualnie zakładasz sprawę w sadzie o ustalenie ojcostwa. Na tym etapie możesz zacząć pobierać zasiłek alimentacyjny na dziecko, który otrzymasz maksymalnie przez 6 lat, bądź do skończenia przez dziecko 12 roku zycia- zależy, co nastąpi wczesniej. Jugentamt/ sąd ustali także wysokość alimentów, w sytuacji twojego ekspartnera będzie to najprawdopodobniej suma 0 €, skoro żyje z pomocy socjalnej, a więc pozostanie ci ten najniższy zasiłek alimentacyjny przez 6 lat, do tego Kindergeld, i najlepiej, abyś podjęła pracę, bo w takiej sytuacji najlepiej wyjdziecie, ty i dziecko, jak będzie liczyła na na siebie. Tak to wygląda w Niemczech, w przypadku niemieckiej matki. Jak wyglądać to będzie w twoim specyficznym przypadku i po powrocie do Polski?? Nie wiem. Zasiłku tam nie wyślą, a jesli ojciec faktycznie płacił by alimenty, to na dzieci przebywające w Polsce musiałby płacić jedynie połowę tej sumy, jaką musiałby płacić na dziecko żyjące w Niemczech.

W Polsce założysz sprawę o alimenty ( ale najpierw on musi uznać to dziecko), jek nie to pierw sprawa o uznanie ojcostwa). W zwiazku z tym, że on się na te rozprawy nie będzie stawiał dostaniesz alimenty z funduszu alimentacyjnego. Jaka to kwota to nie mam pojęcia.Jeśli jest imigrantem, to będzie sie zapewne bał, ze go pośla tam skąd przybył, więc moze sam dobrowolnie z Tobą to załatwi.
Do tego rodzinne i 500+ jesli nie będziesz miała innych stałych dochodów. Nie wiem jaki jest teraz w Pl próg dochodowy, ale nie zaszkodzi, jeśli pójdziesz do MOPS i złożysz wniosek o socjal. Poza tym mozesz złożyć tez wniosek o mieszkanie socjalne, jeśli twoja sytuacja mieszkaniowa w Polsce będzie zła. Tzn. na małej powierzchni mieszkaniowej będzie mieszkało za duzo ludzi. Powodzenia!

Powrót