Alimenty

• Autor wątku Autor wątku Monikaa321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monikaa321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Może dla niektórych wyda się to banalne pytanie ale chciałabym się wstępnie dowiedzieć w temacie. Od ponad roku nie mieszkam już z mężem, chcę wnieść sprawę o rozwód. Mamy dwójkę dzieci, większość czasu w tygodniu dzieci spędzają ze mną, ok. 4-5 dni tygodniowo. Jestem osobą pracująca jednak z mojej wypłaty po opłaceniu wynajmu i rachunków zostaje naprawdę niewiele pieniędzy, również ja otrzymuję 500+ na dzieci. Z wydatkami na dzieci też różnie bywa, chociaż mam wrażenie, że ostatnio z mojej kieszeni idzie więcej na podstawy dzieci typu szkoła, ubrania, buty. Czasami mąż "rzuci" kilka stów ale mam też pomoc od mamy jednak jej też jest ciężko. Mąż nie ma za wiele zarobków na papierze, szczerze mówiąc nie wiem czy w ogóle jakieś ma na papierze, jednak ja i inni wiemy, że zarabia i zarabia w euro, aktualnie mieszka ze swoją mamą. I tutaj pojawia się pytanie, bo nie chcę od niego ciągnąć nie wiadomo ile pieniędzy ale tak plus minus na podstawowe życie żeby nie brać od mamy czy nie pożyczać od nikogo brakuje mi ok 1000 zł. Jaka jest szansa, że otrzymam od niego alimenty skoro sytuacja wygląda tak jak opisałam?

Z tego co pamiętam, to podstawą do zasądzenia wyższej kwoty alimentów są poza uzasadnionymi potrzebami uprawnionych do tego świadczenia również możliwości zarobkowe pozwanego. Czyli, jeżeli ojciec ma perspektywy na znalezienie lepiej płatnej pracy, bo przykładowo ma poszukiwane na rynku pracy kwalifikacje, to może Pani domagać się od niego wyższych alimentów, a sąd powinien uwzględnić Pani żądanie.

Powrót