alimenty

• Autor wątku Autor wątku pawel.piorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel.piorek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
osoba X dostała 14 miesięcy ograniczenia wolności w pracach społecznych, za cztery miesiące niepłacenia alimentów. Prace społeczne kończy z dniem 16kwietnia tego roku. Na wyroku jest obowiązek płacenia alimentów i 14miesięcy prac które już odrobiła. Kurator kazał się wstawić po 16stym kwietnia i teraz pytania. Czy ta osoba dostanie wezwanie na sprawę sądową bo nie płaciła ? czy kurator może napisać że nie płaciła ze względu na trudną sytuacje finansową? Czy zostanie dowieziona na zakład karny bez rozprawy? Czy dostanie wezwanie na zakład karny do domu bez rozprawy? Czy będzie musiała płacić po 16stym regularnie i nic się wielkiego nie stanie?
ps. Proszę o nie wprowadzanie w błąd

1. Istnieje możliwość że dostanie wezwanie do sądu w związku z niepłaceniem alimentów
2. Nie zostanie pozbawiony wolności bez rozprawy
3. Nie dostanie wezwania do stawienia się w zakładzie karnym bez rozprawy
4. W przypadku wykazania braku wystarczających środków można zawiesić obowiązek alimentacyjny, jednak nie jestem przekonany czy zadziała to wstecz.

A tak prawdę mówiąc ta osoba powinna iść do pracy i zapewnić dziecku jakąś pomoc....

Kugoo-rus.com - самокат kugoo м4

Вот и пришли первые весенние солнечные дни, а значит пора гулять и наслаждаться жизнью! Пешие прогулки это хорошо, но сейчас есть электросамокаты благодаря которым ваши весенние и летние дни могут стать еще ярче.

Предлагаю вам перейти на сайт kugoo-rus.com и посмотреть весь ассортимент электросамокатов Kugoo! Сейчас на самокаты kugoo купить в москве действуют скидки до 40 процентов — это отличная возможность приобрести крутой самокат перед летним сезоном.

Reklama skuterów po ukraińsku w temacie o alimentach, rozumiem że to na wypadek gdyby osoba X chciała uciekać :D

Savin napisał:
1. Istnieje możliwość że dostanie wezwanie do sądu w związku z niepłaceniem alimentów
2. Nie zostanie pozbawiony wolności bez rozprawy
3. Nie dostanie wezwania do stawienia się w zakładzie karnym bez rozprawy
4. W przypadku wykazania braku wystarczających środków można zawiesić obowiązek alimentacyjny, jednak nie jestem przekonany czy zadziała to wstecz.

A tak prawdę mówiąc ta osoba powinna iść do pracy i zapewnić dziecku jakąś pomoc....
dziękuję za odpowiedź
Jeszcze jedno pytanie. Czy lepiej płacić alimenty do funduszu czy do komornika ? i jak się to ma do kwoty alimentów czy do komornika powinno się płacić większą kwotę niż zasądzona bo wiadome jest że zabiera jakiś procent za prowadzenie sprawy. i jeszcze ostatnie pytanie jak się ma to że osoba X jest zarejestrowana od lat jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy do sprawy o niepłacenie alimentów ?

Zakładam że chodzi o zaległe alimenty bo takie płaci się do funduszu / komornika ( chyba że komornik alimentacyjny dostał dyspozycje również o ściąganie bieżących roszczeń ), to radze pozostać przy funduszu. Jeśli chodzi o komornika to musisz indywidualnie rozmówić się z komornikiem bo nie jestem pewny, jeśli się nie mylę jest to 10% od egzekwowanej kwoty. Jeśli chodzi o sam sąd i alimenty, jesli osoba X jest bezrobotna od dłuższego czasu to niech idzie do sądu i złoży wniosek o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ze względu na ciężką sytuacje materialną.

Podpinam się do tematu... Mój 20letni syn w tym roku ma maturę i wie, że chce iść do pracy. Czy jego ojciec w takim wypadku jest zwolniony z płacenia alimentów nawet tych zaległych?sprawę prowadzi komornik.

LulaLula napisał:
Podpinam się do tematu... Mój 20letni syn w tym roku ma maturę i wie, że chce iść do pracy. Czy jego ojciec w takim wypadku jest zwolniony z płacenia alimentów nawet tych zaległych?sprawę prowadzi komornik.

Zaległe musi zapłacić tak czy siak, jeżeli chodzi o alimenty po podjęciu pracy to jeżeli dziecko będzie w stanie samo się utrzymać to ojciec może zostać zwolniony z dalszego płacenia.

Powrót