Alimenty

• Autor wątku Autor wątku iga1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iga1234

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam.
Mam pytanie i bardzo proszę o jakąś podpowiedz co mamy robić. A mianowicie; mój syn był żonaty i mają razem synka. ( są już po rozwodzie) Syn jak pracował płacił alimenty na synka. Obecnie nie pracuje i ma orzeczenie o niepełnosprawności oraz pobiera świadczenie rehabilitacyjne z którego komornik pobiera na alimenty. Moje pytanie co mamy zrobić gdzie pójść ponieważ syn ma zasądzoną odsiadkę za resztę alimentów. Proszę o pomoc.

Ta sprawa ma kilka aspektów - może Pani bardziej skonkretyzuje pytanie. Po pierwsze można złożyć do sądu rejonowego miejsca zamieszkania dziecka pozew o obniżenie alimentów bieżących z wnioskiem o zabezpieczenie. Po drugie można starać się o umorzenie, odroczenie, rozłożenie na raty należności wobec Funduszu Alimentacyjnego jeżeli wypłacał alimenty za syna.

Po pierwsze dziękuję za odpowiedz.
Czy złożenie tych wszystkich pozwów jakoś odroczy pójście mojego syna do ZK.? Dodam że syn czeka jeszcze na operacje kręgosłupa i na razie nie może pracować żeby spłacać. Jak ustrzec syna przed ZK ? Wiem trochę póżno się za to zabralismy ale syn nie chciał mnie martwić i powiedział dopiero teraz.

Ostatnia edycja:
iga1234 napisał:
Czy złożenie tych wszystkich pozwów jakoś odroczy pójście mojego syna do ZK. Dodam że syn czeka jeszcze na operacje kręgosłupa i na razie nie może pracować.
Nie. Skoro syn nie zaczął jeszcze wykonywać kary to można złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary do sądu rejonowego, który wydał wyrok w I instancji. We wniosku tym uzasadnia się powody niemożności odbywania kary oraz wskazuje okres na jaki ma być odroczona - maksymalnie rok. Warto dodatkowo wnieść o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie. Opłata sądowa od wniosku to 80 złotych. Do wniosku trzeba dołączyć dokumentację medyczną, orzeczenie o niepełnosprawności oraz potwierdzenie dokonania opłaty sądowej.

Można też jednocześnie złożyć wniosek o wykonanie kary w systemie dozoru elektronicznego - potencjalnie większe szanse na uwzględnienie. Wniosek o wykonanie kary w sde składa się do sądu okręgowego - wydziału penitencjarnego. We wniosku można zawrzeć dodatkowy wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpoznania wniosku. Bez opłaty. Te same załączniki odnośnie sytuacji zdrowotnej.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Nie. Skoro syn nie zaczął jeszcze wykonywać kary to można złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary do sądu rejonowego, który wydał wyrok w I instancji. We wniosku tym uzasadnia się powody niemożności odbywania kary oraz wskazuje okres na jaki ma być odroczona - maksymalnie rok. Warto dodatkowo wnieść o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie. Opłata sądowa od wniosku to 80 złotych. Do wniosku trzeba dołączyć dokumentację medyczną, orzeczenie o niepełnosprawności oraz potwierdzenie dokonania opłaty sądowej.

Można też jednocześnie złożyć wniosek o wykonanie kary w systemie dozoru elektronicznego - potencjalnie większe szanse na uwzględnienie. Wniosek o wykonanie kary w sde składa się do sądu okręgowego - wydziału penitencjarnego. We wniosku można zawrzeć dodatkowy wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpoznania wniosku. Bez opłaty. Te same załączniki odnośnie sytuacji zdrowotnej.
Bardzo dziękuję.
Poskładamy te wszystkie wnioski.

iga1234 napisał:
Bardzo dziękuję.
Poskładamy te wszystkie wnioski.
Rozmawiałam z synem. Powiedział że o odbyciu kary dowiedział się od policji. ( Podczas kontroli jadąc samochodem) Ma podobno przyznanego kuratora i odrobienie w gminie kary sprzątając. Był w Gminie ale oni tam nic nie wiedzą na ten temat. Kazali mu czekac na pismo. Nawet pisma sądowe do niego nie trafiały bo była żona podawała specjalnie złe adresy. Co robić ?? Bo nie ukrywam że mam już zszargane nerwy. Dodam jeszcze że komornik zabierał synowi pieniądze ze świadczenia ZUS.

iga1234 napisał:
W takim razie najpierw dobrze będzie skontaktować się z zespołem kuratorskim w sądzie, który wydał wyrok. Wygląda na to, że to jednak nie kara pozbawienia wolności a kara ograniczenia wolności czyli tzw. prace społeczne. A w takim przypadku nie ma potrzeby i podstawy składać o wykonywanie kary w systemie dozoru elektronicznego. Nadal istnieje za to możliwość wnoszenia o odroczenie kary.
iga1234 napisał:
Dodam jeszcze że komornik zabierał synowi pieniądze ze świadczenia ZUS.
To możliwe i generalnie zgodne z prawem.

Powrót