Alimenty

• Autor wątku Autor wątku patka1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patka1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ojciec dziecka pracuje za granicą, dokładnie w Niemczech. Nie wiem jakie ma zatrudnienie, ale wiem, ze ma tez otwarta działalność w Polsce. (Jest poszukiwany do odsiadki w Pl).
Do tego czasu mieszkałam z Synem u jego rodziców i nie ponosilismy żadnych kosztów.
Ojciec dziecka ostatni raz przelał jakiekolwiek pieniądze w grudniu 2024. Od tamtej pory nie dokłada się do utrzymania dziecka.
Teraz ja chce się z Synem wyprowadzić, i chciałam sie dogadać z jego ojcem nt.alimentow.
Ale powiedział, ze dopóki Syn nie bedzie dzwonił do niego codziennie, to nie ma ma mowy o żadnej rozmowie o pieniądzach.
Syn nie chce dzwonić, sam z siebie. Ja próbuje go w jakiś sposób namówić, ale on nie chce, bo Ojciec często krzyczy na niego i wywiera presję.
Dodatkowo dostałam taka wiadomość na koniec.
Pracuje na umowie o pracę, najnizsza krajowa.
Czy jest szansa na jakiekolwiek alimenty ?
Prosze o poradę jak to ugryźć w jakiś sposób.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
patka1994 napisał:
Czy jest szansa na jakiekolwiek alimenty ?
Alimenty to obowiązek rodzica niezamieszkującego z dzieckiem. Kwestia ustalenia wysokości. Pozew wnosi się do sądu rejonowego wg. miejsca zamieszkania dziecka. Jeżeli zobowiązany celowo nie będzie wpłacał naraża się na odpowiedzialność karną za niealimentację - z pozbawieniem wolności włącznie. Wystarczy zaległość o równowartości trzech pełnych rat alimentacyjnych - wpłaty drobnych kwot co jakiś czas nie chronią dłużnika alimentacyjnego przed odpowiedzialnością karną. Ponadto długi alimentacyjne są wpisywane z urzędu przez komornika do BIG co znacznie obniża zdolność kredytową. Pani jako przedstawiciel wierzyciela alimentacyjnego może wpisać dług alimentacyjny także do BIK za symboliczną złotówkę. Polski BIK współpracuje z niemieckim odpowiednikiem (SCHUFA) i przekazuje informacje w przypadku wniosku składanego w Niemczech. Kwestię Funduszu proszę zostawić na boku. Obecnie możliwe jest także nieodpłatne egzekwowanie polskich wyroków alimentacyjnych za granicą na podstawie przepisów prawa międzynarodowego /unijnego (zajmują się tym sekcje obrotu prawnego z zagranicą w ramach Sądów Okręgowych). Jest to potencjalnie szczególnie skuteczne w krajach UE (rozporządzenie 4/2009).

Powrót