alimety a ulga

• Autor wątku Autor wątku zoffia24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zoffia24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie dotyczące ulgi podatkowej .chodzi mi o to czy ojciec dziecka płacący alimenty może skorzystac z ulgi podatkowej?????

wg przepisów podatkowych jeżeli zamieszkuje pod jednym adresem z dzieckiem i nie ma orzeczonego rozwodu czyli ponosi nakłady na dziecko to może o ile nie wykorzystuje jej matka dziecka

a co jeżeli jest orzeczony rozwód, zasądzone alimenty (zresztą niepłacone) a mieszka pod jednym dachem z dzieckiem

kwestia tego jak wygląda zapis w wyroku odnośnie władzy rodzicielskiej,ale skoro nie płaci nawet alimentów to jakie nakłady ponosi???

władza rodzicielska wspólna, nie mam tym momencie wyroku. Alimenty ściaga z niego komornik - w wysokość 50% zasądzonych. Nakładów nie ponosi żadnych, bo uważa, że to co ściaga komornik powinno w zupełności wystarczyć. Co d wspólnegomieszkania to po prostu nie chce sie wyprowadzić i koniec.

no wiec skoro wspólna ..... to może
to czy płaci alimenty dobrowolnie czy są ściągane to B.Z.=ponosi nakłady na dziecko
to co nie możesz wyegzekwować zawsze może dopłacić FA....

Dla FA jestem za bogata. BTW, co się dzieje z zaległymi kwotami alimentów? zostają umorzone, przedawnione czy też "wiszą" do skutku? Jest jakiś sposób ich wyegzekwowania w momencie kiedy dłużnik większą część pensji dostaje "na lewo"?

Dzięki za odpowiedź odnośnie ulgi.

kumulują sie i czekają na taki czas aż strona zobowiązana do alimentacji bedzie mogła je spłacić

Powrót