alkoholiczka-mama

• Autor wątku Autor wątku ankka82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankka82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moja 13letnia siostra mieszka z rodzicami,mama bardzo naduzywa alkoholu,czy tata moglby oddac ja na przymusowe leczenie dla alkoholikow? Gdzie zlozyc wniosek?

witam, oczywiście, że mozna ją oddać na przymusowe leczenie, tylko to nie jest zabranie jej z domu tylko przymusowe leczenie stacjonarne, no chyba, ze nie będzie chodziła to wtedy ja zabiora na detox do szpitala, ale to tak w skrócie. Zgłaszasz to w odpowiednim miejscu a gdzie to nie napisze ci bo jestem z Sopotu i nie znam się na Wejherowie, ale tu masz adres ośrodka do którego podejdz i tam wszystko ci powiedzą.
Pozdrawiam
Gosia
Ośrodek Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych
Kusocińskiego 17
84-200 Wejherowo
tel.: 058/ 6725041
email: opirpa.wejherowo@wp.pl

P.S. Jeżeli chcesz o tym pogadać to wejdz na strone intern. akcjasos.

j.w. nalezy zgłosic mamę do Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. Takie Komisje działają przy Urzędach gminy lub miasta powiatowego. Jedynie Komisja jest z mocy ustawy uprawniona (obok prokuratora) do kierowania wniosku do Sądu Rodzinnego o leczenie odwykowe. Sąd skieruje taką osobę na badanie do biegłego psychiatry i psychologa,którzy poza stwierdzeniem że osoba jest uzależniona od alkoholu określą jednocześnie formę leczenia odwykowego (stacjonarne lub niestacjonarne).

Powrót