Allegro a dowód zakupu

• Autor wątku Autor wątku zoork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zoork

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem kupującym na allegro, czy każdy sprzedający ma obowiązek wystawić mi jakiś dowód sprzedaży: paragon, faktura, umowa sprzedaży. Czy samo zakończenie aukcji wystarczy i potwierdzenie, które wysyła allegro.
Czy mogę żądać sporządzenia umowy sprzedaży i co jeżeli sprzedający takowej mi nie chce wysłać.

Pozdrawiam

Nie każdy musi wystawić Ci fakturę czy paragon chociażby z tego względu, że przedmiot może zostać sprzedany przez osobę fizyczną. Sam fakt brania udziału w aukcji lub też skorzystanie z opcji "kup teraz" jest formą umowy prawnej, z której obie strony mają obowiązek się wywiązać.

Dokładnie. Zakończona aukcja z Twoim imieniem jest automatycznie umową Kupna-Sprzedaży. Pozdrawiam. Filip :D

Wydaje mi się, że ~zoork pyta o to, czy sprzedający na allegro jest zobligowany na życzenie klienta do wystawienia jakiegoś dowodu sprzedaży niezależnie od tego jakim jest podmiotem. Dlatego wśród możliwych wymienia m.in. umowę.

Odpowiedź przecież padła: zawarta transakcja jest umową, więc nie ma podstaw do spisywania jakiejś odrębnej umowy, a faktury albo rachunku można żądać najwyżej od firmy.

Ja to rozumiem.
Skrót myślowy
[cytat="Nakago"]zawarta transakcja jest umową[/cytat]
również.

Obstawiam tylko, że ~zoork pytał, czy ma prawo zażądać od sprzedającego
potwierdzenia zawartej transakcji w formie papierowej.

Powrót