Allegro a nierówne traktowanie użytkowników

• Autor wątku Autor wątku zarth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z

zarth

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Allegro dla pewnej grupy przedsiębiorców stworzyło coś takiego jak Partner VIP - nie mylić ze Strefą Marek.

Partner VIP - mogą stworzyć własne logo i mieć obok głównego zdjęcia sprzedawanego produktu, mogą tworzyć wyprzedaże, dawać któryś tam z kolei produkt gratis. Po prostu mają dostęp do narzędzi nie dostępnych dla "zwykłych" przedsiębiorców.

Oczywiście nie ma nigdzie wzmianki o czymś takim jak partner VIP, ani też zasad na jakiej podstawie można zostać takim partnerem.

I stąd moje pytanie czy takie różnicowanie jest zgodne z prawem?

Bo na pewno stoi w sprzeczności z ich regulaminem, w którym napisano - Użytkownik, w celu uzyskania dostępu do wszystkich usług świadczonych przez Allegro, musi dokonać aktywacji Konta, wybierając jeden z poniższych sposobów udostępnianych przez Allegro:

A więc konto mam aktywowane, ale dostępu do usługi VIP nie mam, bo nie znam nawet zasad przyznawania.

Nie muszę chyba zaznaczać, że dostęp do takich funkcjonalności jakie mają Ci partnerzy VIP wpływa na rozpoznawalność i widoczność oferty.

Nie bardzo wiem jak szukałeś partnera VIP na tym portalu, ale w sekcji FAQ jest to ładnie opisane, włącznie z kryteriami jakie są brane pod uwagę.

Ok, jest. Ale i tak małe ma to znaczenie. Bo po pierwsze nie mam obowiązku szukać informacji po całym portalu, czy znać FAQ. Mam znać i akceptować regulamin, a tam nie ma o tym wzmianki.

po za tym jest taki ładny punkt - wysoki standard obsługi kupujących - i jak się to ma do innego wymysłu allegro który zwie się Super Sprzedawca, gdzie ten wysoki standard obsługi jest dokładnie określony i trzeba się w nim zmieścić. Wielu tych ich partnerów VIP tego Super Sprzedawcy nie ma, czyli można uznać że nie spełniają tego wymogu.

Ogólnie to nie masz również obowiązku mieć tam konta, skoro już tak stawiasz sprawę...

W regulaminie o ile dobrze pamiętam, nie ma też wzmianki o opcji Super Sprzedawca, a jednak coś takiego istnieje. Dodatkowo jak sam zauważasz, nie ma obowiązku spełnienia w/w opcji, żeby zostać jakimś tam partnerem.

wittka napisał:
Dodatkowo jak sam zauważasz, nie ma obowiązku spełnienia w/w opcji, żeby zostać jakimś tam partnerem.
No tak, tylko dałem przykład tego że w tym Super Sprzedawcy są określone dokładne warunki jakie musisz spełnić, i nie ma tam miejsca na różne definiowanie danego kryterium.

Przy Super Sprzedawcy musisz np. mieć średnią z ocen co najmniej 4,950.

A tutaj mogą jednemu użytkownikowi powiedzieć że musi mieć średnią ocen np. 5,000 a drugiemu np. 4,850.

wittka napisał:
Ogólnie to nie masz również obowiązku mieć tam konta, skoro już tak stawiasz sprawę...
Nie mam obowiązku, ale dobrze wiemy czym jest allegro i jaki status ma w Polsce. Po za tym pytałem o co innego.

Ale twoje pytanie nie m sensu bo piszesz "Oczywiście nie ma nigdzie wzmianki o czymś takim jak partner VIP" co prawdą nie jest bo wystarczy 2-3 min i można znaleźć wszystko na temat VIP.

ejtykoles napisał:
Ale twoje pytanie nie m sensu bo piszesz "Oczywiście nie ma nigdzie wzmianki o czymś takim jak partner VIP" co prawdą nie jest bo wystarczy 2-3 min i można znaleźć wszystko na temat VIP.

Masz coś ciekawego do powiedzenia? Chyba nie - jak pisałem post nie wiedziałem o tym. Tak ciężko to zrozumieć? Tak 2-3 minuty jak wiesz że jest w FAQ - ale jak nie wiesz, to najpierw wertujesz regulamin, załączniki do regulaminu, potem możesz aktualności, pomoc.. opcji jest dużo, a informacje rozsiane po całym allegro, także daruj sobie.

wittka napisał:
Ich portal, ich zasady.
Po pierwsze - nie prawda, po drugie to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

To że coś jest prywatne nie oznacza że można sobie robić, co się komuś żywnie podoba.

Ostatnia edycja:
Skoro wiesz, że to nie jest prawda, to po co nas angażujesz w potwierdzanie swojej wiedzy?

Odpowiem ci w prosty, acz brutalny sposób - jeśli właściciel portalu nie będzie chciał, nigdy nie będziesz miał upragnionego statusu, niezależnie od twoich chęci. I nie zmusisz go do tego, żeby taki status ci nadał.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót