[Allegro] a zmiana terminu realizacji zamówienia

• Autor wątku Autor wątku konto777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konto777

Witajcie,
w piątek kupiłem towar na allegro przez kup teraz. Niezwłocznie dokonałem wpłaty poprzez płatności online. Do skorzystania z tej, a nie innej oferty skłoniła mnie cena sprzętu elektronicznego, a także podawany czas wysyłki 3dni (prezent na urodziny dla bliskiej osoby). Jest wtorek, a towar w dalszym ciągu nie został wysłany. Sprzedający na pytanie, kiedy można spodziewać się wysyłki odpowiada, że w opisie aukcji była zaznaczona opcja wydłużonego terminu realizacji zamówienia do 5 dni. Dysponuję zrzutem ekranu przedstawiającym stan oferty w momencie zamówienia, na którym widać wyraźnie, że termin to 3 dni, ponadto jest dopisek, że sprzedający zmienił opis od czasu dokonania przeze mnie zakupu.
Czy wobec powyższego w świetle prawa mogę żądać zadośćuczynienia od sprzedającego za wprowadzenie mnie w błąd? - towar nie dotrze na czas.
Z góry dziękuję za pomoc.

Możesz dokonać zwrotu towaru bez podania przyczyny w terminie 14 dni.

To wiem, ale ja nie mam faktycznie tego towaru jeszcze, bo nie dotarł. Czy mogę żądać rekompensaty za wprowadzenie mnie w błąd z terminem realizacji?

to, że towar nie dotarł na czas (na urodziny bliskiej osoby), krótki termin realizacji zamówienia był w tym przypadku dla mnie istotny - żebym wiedział z góry, że do dziś towar nie zostanie wysłany - zdecydowałbym się na inną ofertę.
Żonglowanie terminem realizacji i zmienianie opisu, już po zawartej transakcji i dokonanej wpłacie, w moim przekonaniu nie jest zbyt fajne, a zwłaszcza pisanie w żywe oczy, że była informacja o wydłużonej realizacji podczas, gdy składałem zamówienie - skoro wiem i mam dowód (screen), że tak nie było.

a jak Ty byś je wycenił?

moje pytanie w tym wątku od początku się sprowadza do tego, czy sprzedawcy na allegro mogą żonglować terminami realizacji zamówień, już po zawarciu transakcji i dokonaniu wpłaty?

oczywistym jest, że nie wycenię tej straty, a jedynym dowodem jakim mam jest opis transakcji w momencie zamówienia, który został później zmieniony.

Jak to nie odpowiadają? Użytkownik pyta jakiego zadośćuczynienia chciałbyś - za jakie szkody, jakiej wysokości? Jeśli jakieś poniosłeś to działaj. A jeśli oferta sprzedawcy ci nie odpowiada jedynie to po prostu nie kupuj u niego.

pominę kwestię zadośćuczynienia i postawię pytanie inaczej:
czy sprzedawca allegro ma prawo zmienić opis, w tym termin realizacji, po dokonanej przeze mnie transakcji i dokonaniu wpłaty?

proszę już nie drążyć tematu jakie poniosłem szkody, gdyż tak jak pisałem w pierwszym poście to miał być prezent urodzinowy i strata jest niemierzalna, z czego bardzo dobrze zdaję sobie sprawę

mając wiedzę, w momencie zamawiania, że sprzedawca będzie sobie zmieniał termin realizacji i twierdził, że taki był podany od początku - kupiłbym towar gdzie indziej

napewno już nic nigdy u niego nie kupię

PS forg od kiedy pytania odpowiadają na pytania? nie widzę odpowiedzi na kilkakrotnie postawione pytanie, a jedynie dalsze pytania

konto777 napisał:
czy sprzedawca allegro ma prawo zmienić opis, w tym termin realizacji, po dokonanej przeze mnie transakcji i dokonaniu wpłaty?

To pytanie też nie ma żadnego sensu, bo sam przecież stwierdziłeś na własnej skórze, że sprzedawca ma możliwość to zrobić i zrobił to, więc na mocy umowy z Allegro sprzedawca ma takie prawo.

Natomiast Ciebie obowiązują zapisy w momencie zawarcia umowy, zapis tych warunków masz w mailu o zakupie od Allegro.

Termin dostawy jest szacunkowy i nic z tym nie zrobisz.

Anuluj zamówienie, ewentualnie załóż spór w allegro. Zawsze możesz odstąpić od umowy jeśli faktycznie jeszcze nie poszła wysyłka do ciebie. Jeśli już zostało wysłane to masz 14 dni na zwrot towaru. A sprzedawca ma 14 dni na zwrot należności od daty dostarczenia do niego przesyłki.

konto777 napisał:

Nie ma czegoś takiego na allegro jak sztywnie ustawiony czas na dostawę, zauważ że jest informacja 'Przybliżony czas dostawy', a na samej stornie allegro masz informację.

'Na stronie oferty znajdziesz najkrótszy możliwy czas dostarczenia przedmiotu. W zakładce „Dostawa i płatność" zobaczysz przybliżony czas realizacji dla wszystkich opcji wysyłki.'

Jeszcze pozostaje kwestia czy kupiłeś od osoby prywatnej czy prowadzącej działalność. Przy pierwszym przypadku nie obowiązuje 14 dniowy termin na zwrot, po prostu może odmówić jeśli wysłał towar. To samo tyczy się jeśli kupiłeś coś po przez licytację.

Wszystko co potrzebujesz masz na stronie allegro.
https://faq.allegro.pl/24545/24539/26375/kiedy-moge-zrezygnowac-z-zakupu

Serdecznie Panu dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, w przeciwieństwie do innych użytkowników zabierających głos w dyskusji.

Powrót