Allegro bez ceny minimalnej

• Autor wątku Autor wątku marcinsss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinsss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Licytowałem na Allegro telefon. Dałem 280zł jednak aukcja nie osiągnęła ceny minimalnej i przedmiot został niesprzedany (moja oferta była najwyższa). Autor aukcji napisał do mnie maila, że mimo wszystko sprzeda mi ten telefon i żebym mu przelał pieniądze na konto. Przelałem te 280zł a telefonu nie zobaczyłem.

Czy mam jakieś szanse/możliwości na odzyskanie pieniędzy lub telefonu? Czy da się tu poczynić jakieś postępowanie prawne?

Jeżeli tylko osoba, która sprzedała telefon jest wypłacalna, to są szanse na odzyskanie pieniędzy. Podstawowym dowodem będzie tu dowód przelania pieniędzy (np.: wydruk z banku internetowego).
Postępowanie twojego kontrahenta spełnia znamiona przestępstwa jeżeli wprowadził Cię w błąd w celu dokonania twojego rozporządzenia mieniem np.: nie miał telefonu, nie zamierzał ci go przysłać.
Jednak jeżeli jest sprytny to może łatwo się z tego "wyłgać"np.: zgubił telefon po wygranej aukcji.

Niezależnie od postępowania karnego możesz wystąpić na drogę postępowania cywilnego w którym możesz domagać się zarówno zwrotu zapłaconej sumy jak i wykonania zobowiązania(wydania telefonu). Wcześniej jednak musisz wezwać dłużnika do dobrowolnego spełnienia świadczenia.

Na obecnym jednak etapie proponowałby postraszyć nierzetelnego allegrowicza zawiadomieniem policji i postępowaniem karnym oraz postępowaniem cywilnym i jego kosztami.

Powrót