allegro brak przesyłki a odstąpienie i zwrot kosztów

• Autor wątku Autor wątku basia071
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia071

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam,
Chciałam się poradzić odnośnie mniej standardowej sytuacji zakupu prze allegro. Sprawa dotyczy zakupu towaru od osoby która według informacji przez nią podanych nie jest importerem towaru a jedynie pośrednikiem który w moim imieniu dokonuje zamowienia. Przedmiotem jest towar wysyłany bezpośrednio z Chin.
Aktualnie sprzedawca nie wywiązał się z terminu dostawy, nie dysponuje potwierdzeniem nadania. Zwrocilam się z prośbą o zwrot kosztów i ...zostalam poinformowama, ze odstąpienie przyjmuje jednak zwrócą mi koszta po otrzymaniu odesłanego towaru przeze mnie.
Czy ja mam obowiązek czekać i odebrać paczkę? Sprzedawca nie wywiązał się z terminu.
Zwrotu oczekują na polski adres, w przypadku nie odebrania paczki miejscem powrotu są Chiny.
Ja chce odzyskac pieniądze. Jedynie i aż.
Co ja powinnam zrobić a do czego zobowiązany jest sprzedawca w opisanej sytuacji.

a) skorzystaj z POK (i nie wdawaj sie w dyskusje ze sprzedawcą, wystarczy),

b) wyslij pisemnie przedsądowe wezwanie do zapłaty i czekaj w nieskonczonosc bo pewnie sprzedawca nic z tym nie zrobi.

Wrzuc link do aukcji.

Aktualnie Allegro zainterweniowalo w mojej dyskusji ze sprzedawcą. Zostalam poinformowana, ze konto zostało zablokowane w ramach ograniczeń które serwis nakłada na sprzedawcę. Dopóki nie będzie info odevmnie ze problem został rozwiązany nie odblokuja konta sprzedawcy.
I allegro jasno orzekło ze niezwłocznie powinni mi zwrócić wpłatę. Tylko sprzedawca nadal o tej przesyłce...
Nadal że mam czekać na nią odebrać a oni juz nawet kuriera do mnie wysla po nią. I zwrot zrobią w ciągu 7 dni od tego jak odbiorze paczkę.

Czy ja naprawdę muszę się w to bawić i ją odebrać?
Dodam, ze nagle znalazło się potwierdzenir nadania .

Zalecam przeczytanie ze zrozumieniem #2.

Powrót