allegro - brak przesylki

• Autor wątku Autor wątku kuleer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuleer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
witam. mam problem. zakupilem na allegro przedmiot. zaplacilem za niego z gory przelewem (w tym przesylka. po 1,5 tygodnia gdy paczka nie przyszla probowalem sie skontaktowac z firma. pod podanym nr telefonu ciagle wlaczala sie poczta glosowa, podany numer gg byl aktywny jednak tez nikt nie raczyl odpisac. wyslalem wiec maila ze rezygnuje z przedmiotu. po 2 dniach dostalem odpowiedz (tez mailem) ze mam sie wstrzymac jeszcze 2 dni gdyz sprawdza czy przedmiot nie wrocil do nich. po 3 dniach od tego maila napisali ze przedmiot wrocil i ze mam ponownie zaplacic za przesylke. w sumie od kupna minął miesiąc. firma twierdzi ze byl kurier 2 krotnie ale nikogo nie zastal. niestety nie zostawil ani zadnego awiza ani w drzwiach ani w skrzynce ani nigdzie indziej. nikt nawet nie zadzwonil ani nie napisal sms-a choc numer tel podany jest w danych allegro. nie bylo tez informacji kiedy i w jakich godzinach przyjdzie paczka. zarzadalem zwrotu pieniedzy jednak firma chce sobie odciagnac za przesylke. powiedzieli tez ze mam sobie zalatwiac sprawe z kurierem. dlaczego? skoro nic z ta firma kurierska nie mam wspolnego. dlaczego ja mam to zalatwiac. czy maja do tego prawo? co mam zrobic? sama przesylka wynosi 20 zl. nie sa to kolosalne pieniadze ale czuje sie oszukany i chce je odzyskac. bardzo prosze o odpowiedz.

dodam tez ze nie stac mnie na jakies zakladanie spraw w sadzie itd. co moge zrobic nie ponoszac zadnych dodatkowych kosztow?

Ten problem opisalem tez na innym forum, ale nikt nie odpisuje. Może tu znajde pomoc

Sprawa dośc prosta i jak głosi znana legenda najprościej udać się do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta skoro firma taka wkurzająca jest, dostaną z 5000zł kary to się nauczą;]

a czy musze miec ze soba wydruki wszystkich maili poprzez ktore rozmawialismy czy wystarczy tylko zgloszenie o zaistnialej sytuacji?

Fajnie będzie jak weźmiesz maile bo może PRPK powie Ci żeby iść na komende i zgłosić oszustwo z artykułu
Przepis prawny:
286§ 1

bardzo dziekuje za pomoc. pozdrawiam

Troszkę skulim przesadzasz. Jeśłi faktycznie przesyłka została wysłana a Kupujący jej nie odbierał, to wina Kupującego, nie Sprzdającego.
Dostałeś w tej Waszej wymianie maili potwierdzenie nadania przesyłki i jej zwrotu ?
Jeśli nie, to porpoś o to.
Jak się faktycznie okaże, że przesyłka została wysłana a Ty nie odebrałeś, to płacisz drugi raz za wysyłkę.

no tak, ale skoro kurier nikogo nie zastal to powinien chyba zostawic awizo albo zadzwonic. mial moj nr tel. zadnej informacji nie dostalem ze byl. nie wiedzialem tez kiedy ma sie pojawic. czy w tym wypadku mam zrezygnowac z pracy i czekac kiedy ktos przyjedzie? gdybym dostal info ze byl to wtedy oczywiscie place za przesylke jeszcze raz lub odbieram ja na wlasna reke. przesylka moze i zostala wyslana ale skad mam wiedziec czy kurier faktycznie u mnie byl skoro nie zostawil zadnego "sladu"?

To wina kuriera ponieważ ma obowiązek wrzucić awizo do skrzyni i skontaktować się telefonicznie jeżeli został podany numer do klienta. Powinieneś otrzymać potwierdzenie nadania i tego że kurier Cie nie zastał trzy krotnie, na potwierdzeniu powinny być daty i godziny.

Firma która wysyłała również ponosi odpowiedzialność za przesyłkę.

Sam duży wysłam bo jestem przedsiębiorcą na Allegro i mam na stałe umowe z kurierem UPS

Zapoznaj się z poniższym :)
Art. 544. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.
Art. 548. § 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy.
Art. 551. § 1. Jeżeli kupujący dopuścił się zwłoki z odebraniem rzeczy sprzedanej, sprzedawca może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego.
§ 2. Sprzedawca może również sprzedać rzecz na rachunek kupującego, powinien jednak uprzednio wyznaczyć kupującemu dodatkowy termin do odebrania, chyba że wyznaczenie terminu nie jest możliwe albo że rzecz jest narażona na zepsucie, albo że z innych względów groziłaby szkoda. O dokonaniu sprzedaży sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie zawiadomić kupującego.

to samo pisalem do tej firmy, ale oni twierdza ze nie zawinili. powiedzieli ze kurier byl dwa razy i nikogo nie zastal i jesli chce to podadza mi numer wysylki i mam sobie to wyjasnic. dlaczego ja mam niby to wyjasniac.
jeszcze jedno pytanie. mieszkam w mieszkaniu o numerze 10 (wejscie w bramie od frontu)
w podwurzu jest jeszcze numer 10a, ale skrzynki sa kolo siebie. co jesli kurier przez pomylke wlasnie tam wrzucil awizo i bedzie sie upieral ze wrzucil do wlasciwej? dodam ze pod tym drugim numerem jest melina, czeste libacje alkocholowe i ludzie tam mieszkajacy nie sa skorzy do wspolpracy.

kuleer napisał:
to samo pisalem do tej firmy, ale oni twierdza ze nie zawinili. powiedzieli ze kurier byl dwa razy i nikogo nie zastal i jesli chce to podadza mi numer wysylki i mam sobie to wyjasnic. dlaczego ja mam niby to wyjasniac.
jeszcze jedno pytanie. mieszkam w mieszkaniu o numerze 10 (wejscie w bramie od frontu)
w podwurzu jest jeszcze numer 10a, ale skrzynki sa kolo siebie. co jesli kurier przez pomylke wlasnie tam wrzucil awizo i bedzie sie upieral ze wrzucil do wlasciwej? dodam ze pod tym drugim numerem jest melina, czeste libacje alkocholowe i ludzie tam mieszkajacy nie sa skorzy do wspolpracy.
Dostałeś odpowiedź od Sprzedającego aby wyjaśnić sobie sprawę z Kurierem, pytasz dlaczego, przecztaj to, co wkleiłem powyżej.

Zawsze trzeba sprawdzac od kogo sie kupuje, a towary zamawiac przez jakies bardziej znane firmy kurierskie, nie oszczedzac 2 zl na przesylce zeby potem sie martwic czy w ogole doszla..

firma na ok 14 tys komentarzy miala chyba z 30 negatywnych. uwaza ze to calkiem niezly wynik. a co do firmy kurierskiej to w opisie bylo podane ze wysylaja tylko ta jedna

Powrót