Allegro brak wpłaty od kupującego

• Autor wątku Autor wątku frups
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frups

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, pytanie zadawane już wielokrotnie na tym forum ale mam trochę inny problem. Wystawiłem aukcję, wygrał Pan który chciał odebrać osobiście pomimo że na aukcji była tylko opcja wysyłki paczkomatem, kontaktował się ze mną w tej sprawie i się zgodziłem. Ponad tydzień nie mogę się z nim umówić na datę odbioru, ciągle pisze że nie ma czasu. I tu moje pytanie czy mam prawo w takim wypadku żądać od niego wpłaty na drodze cywilnej czyli wysłanie wezwania ZPO itd.? Czy po prostu potraktować to jako odstąpienie od umowy, poprosić w Allegro o zwrot prowizji i wystawić ponownie ?

KC:
Przepis prawny:
Art. 551. § 1. Jeżeli kupujący dopuścił się zwłoki z odebraniem rzeczy sprzedanej, sprzedawca może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego.
§ 2. Sprzedawca może również sprzedać rzecz na rachunek kupującego, powinien jednak uprzednio wyznaczyć kupującemu dodatkowy termin do odebrania, chyba że wyznaczenie terminu nie jest możliwe albo że rzecz jest narażona na zepsucie, albo że z innych względów groziłaby szkoda. O dokonaniu sprzedaży sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie zawiadomić kupującego.

Ponadto możesz rozwiązać umowę sprzedaży za porozumieniem stron.

Powrót