[Allegro] Co zrobić z opłaconym towarem nieodebranym przez kupującego?

• Autor wątku Autor wątku amalinowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amalinowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Sprzedaję na Allegro. Czasami przesyłki są mi zwracane przez pocztę z adnotacją o nieprawidłowym/niepełnym adresie czy niepodjęciu w terminie przez adresata (czyli nie odebrał z poczty w ciągu 2 tygodni od pierwszego awiza).

Kontaktuję się z kupującym, który najczęściej płaci za zwrot, ponowną wysyłkę i wysyłam raz jeszcze.

Najczęściej niestety nie znaczy zawsze: mam w tej chwili 4 przesyłki, z których jedna leży u mnie już prawie rok - za towar kupujący zapłacił, musi jednak dopłacić za ponowną wysyłkę, jednak nie odpisuje na maile, nie odbiera telefonu (albo nr jest nieprawidłowy).

Jak długo muszę taką przesyłkę przechowywać, co mogę zrobić z jej zawartością gdy ten termin upłynie i jaką dokumentację muszę sporządzić przy tej okazji?
Wolałbym uniknąć zwracania pieniędzy kupującemu - po tak długim okresie towar jest już praktycznie nie do sprzedania, a już z pewnością nie w pełnej cenie.

Może to:
Art.*551.KC
*§*1.*Jeżeli kupujący dopuścił się zwłoki z odebraniem rzeczy sprzedanej, sprzedawca może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego.
§*2.*Sprzedawca może również sprzedać rzecz na rachunek kupującego, powinien jednak uprzednio wyznaczyć kupującemu dodatkowy termin do odebrania, chyba że wyznaczenie terminu nie jest możliwe albo że rzecz jest narażona na zepsucie, albo że z innych względów groziłaby szkoda. O dokonaniu sprzedaży sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie zawiadomić kupującego.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, z tego co widzę stwarza ona więcej problemów niż rozwiązuje, szczególnie fragment "sprzedać rzecz na rachunek kupującego" - dokłada pracy, a nie wspomina o jakimkolwiek wynagrodzeniu.

Czy mogę stosować zapis w regulaminie sprzedaży powodujący przepadek nieodebranego towaru po określonym czasie, czy jest to niedopuszczalne, gdyż byłoby traktowane jako bezprawne zarządzanie cudzą własnością?
Art. 535.KC
Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.

Chciałbym móc legalnie cały towar nie odebrany przez np pół roku wyrzucić.

Przepraszam, ale pozwolę sobie podbić: czy mogę stosować w regulaminie sprzedaży zapis o przepadku kupionego (i opłaconego) towaru w przypadku nieodebrania go przez klienta w ciągu np pół roku od daty zakupu.

Powrót