Allegro - dłużnik czy oszust?

• Autor wątku Autor wątku eastrader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eastrader

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam
Problem nietypowy.
Kupiłem towar od sprzedawcy na Allegro (Sp. z o.o.). Zapłaciłem za wysyłkę kurierem, jednak po dwóch tygodniach sprzedawca napisał, że nie jest w stanie nadać towaru i nie wie kiedy będzie to możliwe. Poprosiłem o zwrot pieniędzy i zostałem zapewniony, że takowy otrzymam.
W ciągu ostatniego miesiąca trzy razy upominałem się o zwrot pieniędzy i trzy razy otrzymywałem zapewnienie, że już jutro zostaną wysłane.
Do tej pory komunikacja odbywała się poprzez e-mail, ale w najbliższych dniach wyślę wezwanie pisemne.
Dodam, że sprzedawca ciągle sprzedaje na Allegro+ prowadzi sklep internetowy, który wyszukałem w sieci, wszystko zrobione na półprofesjonalnie. Większość klientów jest zadowolona, jednak widać, że nie brakuje tych lekceważonych. W mojej ocenie mam do czynienia nie z oszustem lecz z ofermą, która nie ogarnia prowadzonej działalności.

Proszę o informację, czy taką firmę należy traktować jak oszusta i zgłosić na Policje, czy jako dłużnika i wysłać pozew do sądu. Jeśli zaś do sądu, do wystąpić o postępowanie nakazowe, czy upominawcze, bo nie wiem, czy dla sądu wydrukowane wiadomości e-mail mogą stanowić iż dłużnik zaakceptował dług.
Chodzi o kwotę 200zł

Powrót