Allegro-dopłaty do SMART

• Autor wątku Autor wątku Adrian_N
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian_N

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Otrzymałem e-mail od allegro wzywający do zapłaty kilku tys. zł gdyż jak twierdzą-klient wpłacał np za 2x paczkomat, a ja wg nich wysyłałem w jednym.
Odwołałem się, przesłali wykaz gdzie mam podać numery tej drugiej etc przesyłki. Tylko 1 - to dotyczy aukcji sprzed wielu msc, po 2-musze przeszukac wszystko, bo np nie meiściło się w paczkomat to bez dopłat kurierem puszczałem.
Przeszukanie wszystkiego to mnóstwo czasu za który mi nikt ani grosza nei zwróci.
Czy ktoś pomoże mi wybrnąć z tej sytuacji?

Skoro SMART to jaki klient płacił za przesyłkę?

Za SMART płaci Allegro, Klient za towar, Allegro zwraca Sprzedawcy koszt dostawy

To, ze ci sie nie chce szukac to niestety twoj problem. Ale bez tego sie nie obejdzie.
Jezeli tego jest na kilka tysiecy to przeciez musi byc mowa o bardzo duzej ilosci przesylek.
Wiec raczej wiesz co tam nakombinowales ;) I my tez wiemy ;)

Wiem jak działa SMART. Zastanawia mnie poniższe zdanie, które stoi w sprzeczności z założeniami tego programu.
Adrian_N napisał:
klient wpłacał np za 2x paczkomat

Po prostu przekrecik polegał na tym, ze klient kupowal nie w ramach jednego koszyka a oddzielnie 2 produkty za ktore teoretycznie placil 2x SMART.
A kupujacy mimo, ze od allegro dostal na 2 przesylki to wysylal w ramach jednej :)

Adrian_N napisał:
Witam,
Otrzymałem e-mail od allegro wzywający do zapłaty kilku tys. zł gdyż jak twierdzą-klient wpłacał np za 2x paczkomat, a ja wg nich wysyłałem w jednym.
Odwołałem się, przesłali wykaz gdzie mam podać numery tej drugiej etc przesyłki. Tylko 1 - to dotyczy aukcji sprzed wielu msc, po 2-musze przeszukac wszystko, bo np nie meiściło się w paczkomat to bez dopłat kurierem puszczałem.
Przeszukanie wszystkiego to mnóstwo czasu za który mi nikt ani grosza nei zwróci.
Czy ktoś pomoże mi wybrnąć z tej sytuacji?

Jeżeli allegro posiada informację, że dopuściłeś się złamania ich regulaminu, a Ty nie jesteś w stanie udowodnić, że tak nie było, to jakiego wybrnięcia z sytuacji oczekujesz? Płać lub oczekuj zablokowanego konta + postępowania windykacyjnego. Przyjanuszyłeś i obydwoje o tym wiemy, druga sprawa że skoro klient płacił za paczkomat a Ty to wysyłałeś kurierem nie informując allegro o tym, a allegro zwracało Ci opłatę za paczkomat a nie kuriera, sam się naraziłeś na kłopoty.

Ostatnia edycja:
Każdy tysiąc do dopłaty to ponad 100 paczek, które nie wyszły. Czyli mówimy o kilkuset niewysłanych, a opłaconych paczkach. Nie dziwię się, że teraz będzie ciężko dojść. Ale jak widzisz Allegro zrobiło to za Ciebie i wszystko podliczyło. Wystarczy wpłacić wyłudzone pieniądze i po sprawie. Albo nie wpłacać i zakończyć handel i czekać na wezwanie, sąd i komornika. Plus ewentualnie na wezwanie na komisariat, bo i tu kilka paragrafów by się znalazło.

mlodybyznesman napisał:
Jeżeli allegro posiada informację, że dopuściłeś się złamania ich regulaminu, a Ty nie jesteś w stanie udowodnić, że tak nie było
Od kiedy to udowadnia się niewinność?

mlodybyznesman napisał:
obydwoje o tym wiemy
Chyba raczej obydwaj

Powrót