Allegro - Gdzie złożyć skargę?

• Autor wątku Autor wątku hugolin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hugolin

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam.
Zgodnie z przepisami prawa, każdy przedsiębiorca prowadzący sprzedaż na odległość ma obowiązek podawać m.in. pełne informacje adresowe i rejestrowe dotyczące swojej firmy, a także informację o możliwości odstąpienia od umowy w terminie 10 dni od daty wydania towaru.

W serwisie Allegro wielu przedsiębiorców jednak nie stosuje się do tych wytycznych.

Mam więc następujące pytanie: gdzie należy kierować skargi na takich
przedsiębiorców?

Teoretycznie należałoby je kierować do oddziału Inspekcji Handlowej, właściwego dla siedziby przedsiębiorcy. Ale w opisanym powyżej przypadku nie zna się ani nazwy, ani adresu przedsiębiorcy, a jedynie nazwę, pod jaką prowadzi on sprzedaż w serwisie Allegro.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cóż, może zacząć nalezałoby od serwisu allegro:).

Allegro nie ujawni danych użytkowników, oni "tylko" udostępniają platformę do zawierania transakcji.

[cytat="hugolin"] w opisanym powyżej przypadku nie zna się ani nazwy, ani adresu przedsiębiorcy, a jedynie nazwę, pod jaką prowadzi on sprzedaż w serwisie Allegro.

[/cytat]

Oczywiście , że się zna , jeśli dokonał Pan zakupu to po zakończeniu transakcji otrzymał Pan pełne dane sprzedającego.
Co do zwrotu w czasie 10 dni to dotyczy to tylko transakcji dokonywanych od podmiotów gospodarczych , a nie od osób dokonujących sprzedaży prywatnie i sporadycznie .

[cytat="doktorek"][cytat="hugolin"] w opisanym powyżej przypadku nie zna się ani nazwy, ani adresu przedsiębiorcy, a jedynie nazwę, pod jaką prowadzi on sprzedaż w serwisie Allegro.

[/cytat]

Oczywiście , że się zna , jeśli dokonał Pan zakupu to po zakończeniu transakcji otrzymał Pan pełne dane sprzedającego.
Co do zwrotu w czasie 10 dni to dotyczy to tylko transakcji dokonywanych od podmiotów gospodarczych , a nie od osób dokonujących sprzedaży prywatnie i sporadycznie .[/cytat]

Moje pytanie dotyczy właśnie zakupu od przedsiębiorców, zresztą wspomniałem o tym w swoim pierwszym poście.

"Po zakończeniu aukcji" - tak, ale zgodnie z postanowieniami art. 9 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.) te dane powinny być przedstawione konsumentowi "najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy", a chyba wystawienie towaru na sprzedaż jest właśnie taką propozycją.

Sprawa jest jasno przedstawiona przez hugolin'a.

Proszę napisać maila do allegro powołując się na tą ustawę, zobaczymy co odpiszą :)

[cytat="admi"]Sprawa jest jasno przedstawiona przez hugolin'a.

Proszę napisać maila do allegro powołując się na tą ustawę, zobaczymy co odpiszą :)[/cytat]
Czyż nie mówiłem żeby zacząć od allegro?:))))

Niestety muszę was zmartwić. Ćwiczyłem już ten temat z Allegro. Nie mam teraz tego maila pod ręką, ale odpisali coś w stylu, że dane użytkowników udostępniają wyłącznie upoważnionym do tego organom, nie wymieniając jakim, a więc trudno dociec, czy inspekcji handlowej również.

W końcu ich nie obchodzi to czy ktoś handluje na Allegro zgodnie z przepisami czy bez.

A z pytaniem gdzie mam się skarżyć to chyba nie do nich powinienem się zwrócić.

Skoro udostępniają tylko platformę, nie muszą się nikomu tłumaczyć z tego iż przedsiębiorcy nawet jeśli- łamią prawo. Tak mi sie wydaje.
Jesli tankuje paliwo i pracownik mi sugeruje na stacji ze muszę mieć wpisany numer rejestracyjny samochodu do faktury to mu mówie że go to nie powinno interesowac czy ja oszukam US czy też nie i nic mu do tego. I nie ma prawa mnie zmusić do wpisania numeru, może jedynie dopisac na fakturze że nie podałem numeru, nic więcej.

[cytat="madoox30"] Skoro udostępniają tylko platformę, nie muszą się nikomu tłumaczyć z tego iż przedsiębiorcy nawet jeśli- łamią prawo. Tak mi sie wydaje..[/cytat]

żle ci sie wydaje...

[cytat="madoox30"] Jesli tankuje paliwo i pracownik mi sugeruje na stacji ze muszę mieć wpisany numer rejestracyjny samochodu do faktury to mu mówie że go to nie powinno interesowac czy ja oszukam US czy też nie i nic mu do tego. I nie ma prawa mnie zmusić do wpisania numeru, może jedynie dopisac na fakturze że nie podałem numeru, nic więcej.[/cytat]

no- ja bym napisał "użytkownik pojazdu np. Opel Corsa o nr. rej ... odmówił wpisania danych pojazdu" :wink: :evil:

[cytat:37r5chh8]
żle ci sie wydaje...
[/cytat:37r5chh8]

Szczerze mówiąc ja mam wątpliwości. Allegro jest jakby bazarem, na którym każdy może sprzedać co chce. Czy to zarządca bazaru powinien dbać o to, by sprzedawcy przestrzegali prawa?

Może w takiej sytuacji, gdy dane przedsiębiorcy są znane tylko Allegro, należałoby kierować skargę do inspektoratu IH właściwego dla siedziby Allegro?

[cytat="hugolin"] Allegro jest jakby bazarem, na którym każdy może sprzedać co chce. [/cytat]

bzdura

[cytat="Markiz32"][cytat="hugolin"] Allegro jest jakby bazarem, na którym każdy może sprzedać co chce. [/cytat]

bzdura[/cytat]

dlaczego?

oczywiście poza rzeczami, które są zabronione w regulaminie allegro oraz takimi, których sprzedaż jest zabroniona

Aukcje są sprawdzane 24h/7 pod kątem wystawienia przedmiotów niezgodnych z regulaminem Allegro.pl nie można sprzedawać co się chce :)

[cytat="admi"]Aukcje są sprawdzane 24h/7 pod kątem wystawienia przedmiotów niezgodnych z regulaminem Allegro.pl nie można sprzedawać co się chce :)[/cytat]
Bzdura:)))))). Mają być sprawdzane pod kątem zgodności z regulaminem:))). A czy są? Ja uważam że nie są:).

[cytat="Markiz32"][cytat="madoox30"] Skoro udostępniają tylko platformę, nie muszą się nikomu tłumaczyć z tego iż przedsiębiorcy nawet jeśli- łamią prawo. Tak mi sie wydaje..[/cytat]

żle ci sie wydaje...

Czyżby?:) No to polecam zawalczyć z allegro z pozycji zwykłego śmiertelnika-konsumenta:))). Nie neguję tłumaczenia się przed Urzedami, proponuję zawalczyć po blokadzie konta, zupełnie niewaznie z jakiego powodu owa blokada by nie nastąpiła:).

[cytat="madoox30"] Jesli tankuje paliwo i pracownik mi sugeruje na stacji ze muszę mieć wpisany numer rejestracyjny samochodu do faktury to mu mówie że go to nie powinno interesowac czy ja oszukam US czy też nie i nic mu do tego. I nie ma prawa mnie zmusić do wpisania numeru, może jedynie dopisac na fakturze że nie podałem numeru, nic więcej.[/cytat]

no- ja bym napisał "użytkownik pojazdu np. Opel Corsa o nr. rej ... odmówił wpisania danych pojazdu" :wink: :evil:[/cytat]

1.Czyżby?:) No to polecam zawalczyć z allegro z pozycji zwykłego śmiertelnika-konsumenta:))). Nie neguję tłumaczenia się przed Urzedami, proponuję zawalczyć po blokadzie konta, zupełnie niewaznie z jakiego powodu owa blokada by nie nastąpiła:).
2.Tak:). I tak jest właśńie prawidłowo wypisana faktura.

[cytat="madoox30"][cytat="admi"]Aukcje są sprawdzane 24h/7 pod kątem wystawienia przedmiotów niezgodnych z regulaminem Allegro.pl nie można sprzedawać co się chce :)[/cytat]
Bzdura:)))))). Mają być sprawdzane pod kątem zgodności z regulaminem:))). A czy są? Ja uważam że nie są:).[/cytat]

Żadna bzdura, są sprawdzane z krótszym albo dłuższym czasem po wystawieniu ale są.

[cytat="admi"][cytat="madoox30"][cytat="admi"]Aukcje są sprawdzane 24h/7 pod kątem wystawienia przedmiotów niezgodnych z regulaminem Allegro.pl nie można sprzedawać co się chce :)[/cytat]
Bzdura:)))))). Mają być sprawdzane pod kątem zgodności z regulaminem:))). A czy są? Ja uważam że nie są:).[/cytat]

Żadna bzdura, są sprawdzane z krótszym albo dłuższym czasem po wystawieniu ale są.[/cytat]

Oczywiśćie:). Np jeśli konkurencja podstawi nogę:). Niedawno dostełem maila od allegro w związku z usunieciem przedmiotu który chciaem wylicytować. Sami twierdzą że nie sa w stanie sprawdzić wszystkich aukcji.

Pod względem opisu być może.. ale przedmioty zakazane są usuwane

[cytat="admi"]Pod względem opisu być może.. ale przedmioty zakazane są usuwane[/cytat]
Tak, są usuwane...jeśli ktoś złoży skargę lub jeśli sami zauważą. Nie są jednak w stanie sprawdzić wszystkiego i sami to przyznają.

Powrót