Allegro i handel za jego pośrednictwem!

• Autor wątku Autor wątku maciek_lodz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek_lodz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie ;)

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać!

Jeśli temat założyłem w złym dziale to proszę go o przeniesienie :cool:

Sprawa wygląda następująco...chciałbym zacząć zajmować się handlem odzieży za pośrednictwem allegro. Nie mam własnej działalności gospodarczej i zastanawia mnie jak to jest z płaceniem podatków? Czy jest jakaś dozwolona kwota na którą można handlować za pośrednictwem serwisów aukcyjnych? Jak to wszystko wygląda z punktu prawa? Nie chcę handlować jakimś wielkim towarem tylko paroma sztukami raz na jakiś czas...jeśli możecie to powiedzcie mi jak to jest z podatkami w takim przypadku ;)

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam,
Maciek! 8-)

Taki handel, regularny i w celu zarobkowym, jest działalnością gospodarczą. Wymaga więc rejestracji, płacenia odpowiednich podatków i zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych (ZUS).

freeport napisał:
Taki handel, regularny i w celu zarobkowym, jest działalnością gospodarczą. Wymaga więc rejestracji, płacenia odpowiednich podatków i zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych (ZUS).

freeport dzięki za odpowiedź :) Jeszcze jedno pytanko...słyszałem gdzieś, że można spokojnie bez płacenia podatków sprzedawać rzeczy ale łączna kwota zarobkowa nie może przekraczać 1000 zł...to prawda? Jeśli tak to jak to działa? ;)

maciek_lodz napisał:
freeport dzięki za odpowiedź :) Jeszcze jedno pytanko...słyszałem gdzieś, że można spokojnie bez płacenia podatków sprzedawać rzeczy ale łączna kwota zarobkowa nie może przekraczać 1000 zł...to prawda? Jeśli tak to jak to działa? ;)

Nie. To tylko pobożne tłumaczenie tych, którzy sprzedają regularnie na Allegro i nie chcą z jakichś powodów założyć działalności gospodarczej.

tigrus napisał:
Nie. To tylko pobożne tłumaczenie tych, którzy sprzedają regularnie na Allegro i nie chcą z jakichś powodów założyć działalności gospodarczej.

A czy to jest tak, że jak np. sprzedam pare nowych koszulek to już muszę od tego płacić podatek czy jest jakaś określona kwota od której się go płaci? Np. jak sprzedam pare nowych (przykładowo 8 sztuk) to już jest to traktowane jak działalność gospodarcza? :)

Jeżeli sprzedaż raz te 8 koszulek, to nie. Ale gdy co tydzień będziesz sprzedawał kolejne 8 koszulek, to już wtedy trzeba założyć działalność gospodarczą.

tigrus napisał:
Jeżeli sprzedaż raz te 8 koszulek, to nie. Ale gdy co tydzień będziesz sprzedawał kolejne 8 koszulek, to już wtedy trzeba założyć działalność gospodarczą.

A jest jakieś ograniczenie mniej więcej ile mogę sprzedać za jednym razem? Chciałbym trochę zarobić przed świętami a że mam na to dobrą okazję to chce się zorientować ile mógłbym sprzedać tak, żeby ZUS się nie dowalił 8-) Pozdrawiam!

Panowie więc jak to jest? ;>

Kombinować musisz na własne ryzyko. Nie ma jasnych reguł typu - 5 sztuk to jeszcze nie działalność, ale 6 już tak. Jeżeli uczynisz sobie z tego źródło zarobku, to będzie działalność gospodarcza, nawet gdy potrwa tylko miesiąc. Jeśli sprzedasz coś od czasu do czasu, to możesz spać spokojnie, ale nikt Ci nie poda dokladnych terminow/ilosci itp.

Powrót