Allegro i nietypowy przedmiot

• Autor wątku Autor wątku Mayay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mayay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!

Niedawno kupiłem na allegro coś, co w moim mniemaniu było telefonem. Niestety okazało się, że przedmiot występował w kategorii fotografia, a opis wskazywał na to, że sprzedawane jest zdjęcie tego telefonu. Otrzymałem przedmiot (to jest zdjęcie) i zastanawiam się - czy można coś zrobić, aby odzyskać pieniądze ?

nie czytałeś opisu tego co kupowałeś ?

jak możesz podaj link do aukcji

Opis posiadał również następujące zdania: "Telefon jest oryginalny, nie posiada blokady simlock. Jest nowy i nieużywany, okazał się nietrafionym prezentem, albowiem posiadam już taki."

Oczywiście było to poprzedzone informacją, że sprzedawane jest zdjęcie tegoż telefonu.

Tak, bo to ja jestem sprzedającym, po prostu chciałem uzyć na forum prawniczym argumentów, którymi potraktował mnie kupujący, nazywając mi.n. "oszustem" i zobaczyć czy faktycznie jestem oszustem (jak na mój gust, to oszustem byłbym gdybym wysłał mu cokolwiek prócz wygranego przedmiotu, ale wysłany przedmiot nie posiada żadnych wad i jest zgodny z opisem i kategorią).

..i otrzymać odpowiedź taką, jaką otrzyma konsument.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak widać kolega chce się zabezpieczyć przed ewentualnymi roszczeniami. W moim przekonaniu jest to żerowanie na roztropności klientów.
Tak, bo to ja jestem sprzedającym, po prostu chciałem uzyć na forum prawniczym argumentów
Co nie zmienia faktu, że oszukał nas Pan w pierwszym poście.

Nie ma chyba innego sposobu na poznanie opinii względem konsumenta, nie względem sprzedawcy. I jak Pan widzi, nie sądzę, że było to jakieś wykwintne oszustwo, przyznaję się do symulowania sytuacji, bo jestem ciekaw własnie takiego rozwiązania i takich opinii.

Czy zabezpieczyć...
Chciałbym raczej poznać stan prawny tej sytuacji, która w moim przekonaniu nie nadaje kupującemu prawa do składania pozwów.
Zwał jak zwał, aczkolwiek "zabezpieczać" to można się przed faktem, a nie po fakcie, taka mała uwaga zdrowego rozsądku.

chodzi tu wogóle o zdjęcie cyfrowe, czy o zwykłe zdjęcie na papierze fotograficznym? wymiary zdjęcia, rozdzielczość nic tam nie ma, były jakieś ustalenia poprzez mail z kupującym?

Telefon jest oryginalny, nie posiada blokady simlock. Jest nowy i nieużywany, okazał się nietrafionym prezentem, albowiem posiadam już taki (mogę szczerze polecić ;). Nie będę wypisywał parametrów, każdy może sobie zobaczyć, bo to znana marka. Towar wysyłam po WCZEŚNIEJSZEJ przedłpłacie"
Co to ma być ? Kupujący niezwłocznie powinien poinformować allegro o tym, oraz policję. Starasz się zarobić na ludzkiej naiwności i szukać tutaj pomocy, kłamiąc jednocześnie nas.

To opis telefonu widocznego na zdjęciu, co jest napisane wyżej i potwierdzone kategorią.

Jak już niedawno wspomniałem, sprzedaż zdjęć jest obecnie plagą allegro. Podobnie jak sprzedaż pustych opakowaniach po lekach, suplementach diety itp.

@Mayay, a jest Pan gótów oświadczyć - w sądzie, pod przysięgą - że nie miał Pan pojęcia o błędnym przekonaniu kupującego?

Ostatnia edycja:
Poza tym kategoria też jest zła - sprzedający oferuje wg kategorii USŁUGĘ, a nie przedmiot w postaci zdjęcia czy też pliku komputerowego.

Wcześniej pewien pan wygrał zdjęcie, aukcja była bardzo podobna. On doskonale wiedział (widocznie po prostu przeczytał opis aukcji) co jest przedmiotem aukcji. Wszystko zakończyło się ok, wymieniliśmy się pozytywnymi komentarzami.
Więc jeśli pyta Pan, czy sądzę, że mozna nie wiedzieć co się licytuje, a potem bezczelnie żądać anulowania aukcji.. to sądzę, że na pewno można. Nie takie rzeczy widział świat absurdów. Ale nie powinno się.

Mając do wyboru podkategorie kategorii "fotografia", można wybrać sprzęt fotograficzny albo "usługę" właśnie. "Usługa" jest szeroką kategorią w tym wypadku. Zawiera m.in skanowanie, sesje zdjęciowe, zdjęcia do dokumentów, a także fotografie artystyczną. Wybrałem "fotografię artystyczną", ponieważ sądze, że moje zdjęcie należy do rodzaju fotografii koncepcyjnej, czyli podgatunku fotografii artystycznej.

edit: dzięki, zapamiętam

Proszę nie pisać posta pod postem. Połączylem. - Colder

Ostatnia edycja:
kolejny naciągacz, dziwię się, że z nim dyskutujecie....

Była korespondencja mailowa i telefoniczna.

i czy w tej korespondencji utwierdzałeś kupującego w przekonaniu, że nie jest to telefon a tylko zdjęcie telefonu?

nie, używaliśmy neutralnej formy, takiej jak "przedmiot", "przesyłka"

Zwykły bezczelny oszust, który sam sobie chyba wystawił tego pozytywa. Najbardziej przerażające jest to, że taka osoba nie ma żadnych wyrzutów sumienia. Brak słow na to co się dzieje, do czego ludzie się zniżają, żeby wyłudzać pieniądze.

Ostatnia edycja:
Powrót