[Allegro] - kontrahent wykupił towar za 87tys

• Autor wątku Autor wątku zachej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zachej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich allegrowiczów.

Mam pewien problem związany z Allegro.
Moja firma sprzedaje towar/usługę -> coś ala doładowanie do telefonów komórkowych (jak by to powiedzieć- elektktorniczne).

I ostatnio spotkała mnie nieprzyjemna sprawa- jeden dzieciak, o nicku z podkreślnikeim _18 , co może świadczyć, że jednak jest pełnoletni- wykupił bestialsko całą moją aukcję, a następnie wystawił negatywa o treści: zal.pl
(komentarz wystawil nastepnego dnia, zanim super-szybkie allegro zdązyło mu zablokować konto).

No i teraz mam problem- zostaję z komentarzem negatywnym za darmo, moja aukcja, na ktorej mogłem zarobić dużo została zakonczona (za wystawienie jej zaplacilem ok 25zł).

Myślałem, żeby wystawić fakturę dla niego i wysłać mu pocztą, wraz z Monitem odnośnie żądania wplaty.
Kwota 87 200 zł z VAT.

Ale chciałem się dowiedzieć, jakie przepisy prawne regulują takie aukcje i- czy mam możliwość cokolwiek wskórać w tej sprawie.
Czy pozostaje mi tylko zwrot 3,5 tys prowizji i proszenie allegro, żeby łaskawie usunęli mi negatywny komentarz powołując się na punkt w ich regulaminie, że komentarz negatywny może zostac usunięty np w sytuacji, gdy zakup odbył się w celu wystawienia negatywnego komentarza.

Byłbym wdzięczny za pomoc i fachowe opinie.

pozdrawiam.

Allegro zwróci prowizję i powinni też usunąć komentarze.

Może Pan wysłać mu wezwanie do zapłaty, następnie w wypadku negatywnego odzewu skierować sprawę do sądu

Witam, dziękuje, właśnie o to mi chodzi...
ale czy sa jakieś regulacje prawne odnośnie tego, że człowiek ten musi kupic ów przedmiot. Widać, że robil sobie żraty, nie zakonczyl tylko mojej aukcji, ale takze wiele innych.

Fakturke mu wystawilem, ale potrzebuję jakiś aktów prawnych regulujących tego typu sytuację... żeby przytoczyć w liście do niego.

Zapewnie odbiorę niejeden telefon i chcę dokładnie wiedzieć, na czym stoję.

Liczę na dalszą dyskusję.

pozdrawiam.

On już kupił ten towar. W momencie zakończenia aukcji. Teraz pozostaje jedynie kwestia wykonania już zawartej umowy sprzedaży - wydania towaru (udostępnienia tych impulsów telefonicznych czy jak tam to nazwać) oraz zapłaty ceny.

Podstawa prawna - przepisy K.C., w szczególności te o sprzedaży (zakładając, że to była umowa sprzedaży akurat, ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że tak) oraz o trybie zawierania umowy w trybie aukcji.

Tak dokladnie to była aukcja typu "Kup teraz" -> czyli kliknął 969 sztuk i ma do zapłacenia 87 tys zl.
Z tego, co zauważyłem, zakończył też auckje ponad 20 innym allegrowiczom wykupując wszysztko.

Zastanawiam się tylko co będze, jeżeli okaże się , że to dziecko, które nie ma uprawnień do korzystania z allegro, albo że to np. osoba, która ma 18 lat i nic w domu nie jest przepisane na niego....

Czy ktoś może przytoczyć z KC prawo odnośnie zakupu/sprzedaży adekwatne do tej sytuacji?
(niestety nie posiadam w domu takiego cuda, jak kodeks prawa :] )

pozdrawiam.

To wygląda na robotę kogoś, kto się nie boi odpowiedzialności. Bo np. skorzystał z cudzego konta i zrobił na złość właścicielowi, aby on miał problemy. (jak ktoś zostawił na komputerze zapamiętane hasło to jakiś wredny znajomy/kolega z pracy mógł to zrobić)

K.c. jest na wielu stronach w internecie, wystarczy poszukać.
Jeśli ktoś nie ma majątku to sprzedasz dług albo bedziesz oczekiwał.
Jesli to dziecko to odpowiedzialność za szkodę przejmą rodzice - tylko jaka tu bezpośrednia szkoda (prócz dużej prowizji na Allegro)?

Zawarł umowę, w razie dochodzenia swoich praw przez Sprzedającego, sąd powinien orzec nakaz uiszczenia opłaty.

Jeśli to dziecko nie mające prawa korzystania z Allegro to: jeśli ma poniżej 13 roku życia, w ogóle nie doszło do zawarcia umowy. Jeżeli powyżej - jej ważność zależy od potwierdzenia przez rodzica/opiekuna (do czego nie dojdzie rzecz jasna).
W takim wypadku pozostaje odpowiedzialność samego małolata (powyżej 13 roku życia) oraz rodziców za czyn niedozwolony, ale w tym wypadku będzie Pan musiał udowodnić szkodę (jaką stratę Pan poniósł, jakie korzyści Pan utracił).
Jak pisze Prominute, kto nie ma majątku dziś, może mieć go jutro - kwestia oceny, czy dochodzenie jest dla Pana opłacalne (czy się Panu chce).

Może się okazać, że to konkurencja, i że wcale nie ma 18 lat, tylko jako taki się ktoś zarejestrował. Warto poprosić allegro o dane użytkownika.
A potem do sądu, przepisy to art. 60 o elektronicznym oświadczeniu woli, przepisy o ofertach i aukcji art.66-71, przy tym regulamin allegro 9.1. "umowa zostaje zawarta z chwilą zakończenia aukcji" Warto takie osoby ścigać choćby po to, żeby nie przysporzyli problemów innych użytkownikom Allegro.

Konto tego allegrowicza jest juz dawno zawieszone.
jak już wspominalem- oprocz mojej aukcji- wykupil takze towar z 20 innych aukcji i powystawiał negatywy.

Stworzyłem ten temat, gdyż chciałem się dowiedzieć, jak wygladają uwarnkowania prawne w stosunku do takiej sytuacji.

Z tego, co widzę- każdy ma tutaj odmienne zdanie...
faktura juz wysłana, wciąz czekam na kontakt z rodzicami tej osoby.

Co do allegro-> oni nie podadzą danych użytkownika... przyjamniej mi.
pozdrawiam.

Powrót