Allegro - Kupujący, ciężki problem.

• Autor wątku Autor wątku Mlego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mlego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Ostatnio kupiłem przez allegro poprzez licytację iPod Nano 3G 8GB.
Była to licytacja. Ustawiona była cena minimalna 350zł. NOWY iPod Nano 3gen 8 GB (1424151445) - Aukcje internetowe Allegro. Byłem najwyżej położony 275zł. Umówiłem się ze sprzedawcą, że za 311zł zapobraniem wezmę tego iPoda, i tak się stało. Dziś go rozpakowałem i okazuje się, że jest to produkt niezgodny z opisem, jest to bardzo podobna do oryginału podróbka. Menu i możliwości znacznie się różnią od prawdziwego iPoda, wszystko jest nieporównywalne. Sprzedający nie chce oddać pieniędzy, uważa, że zdjęcia wszystko mówiły za siebie.. Jednak dlaczego takowy sprzedający nadał zły temat tej aukcji? - iPod Nano 3G 8GB? Skoro to wcale nie jest iPod tylko podróba? Po dłuższej rozmowie, sprzedający powiedział, że nie ma pieniędzy by móc zapłacić ponieważ już je wydał, oznajmił to gdy zaproponowałem Mu 250zł (ja płace za wysyłki). Ponieważ jak twierdził "był za bardzo stratny" Więc zgodziłem się obciążyć moją kieszeń..
Sprzedający ogólnie bardzo kręci, wymiguje się, sam nie wie czego chce..
Nie wiem jakie środki powinienem zastosować by oddał mi te 250zł.
Serdecznie Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc.

Ostatnia edycja:
Listem poleconym ZPO wysłać mu oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie 560 kc (rękojmia za wady) i zażądać zwrotu pieniędzy. Następnie wysłać "iPod". Oczekiwać na zwrot świadczeń. Jeśli będzie się ono znacznie opóźniało wezwać go kolejnym pismem z wyzaczonym terminem spłaty po czym jeśli dalej nie zapłaci skierować sprawę do sądu.

Ja tam się nie znam ale w takich przypadkach pomaga allegro, tylko w Twoim przypadku nie pomoże ponieważ kupiłeś towar tak jakby "poza allegro" bo na allegro figuruje mniejsza cena co za tym idzie mniejsza prowizja dla allegro.

Pawelee napisał:
Ja tam się nie znam ale w takich przypadkach pomaga allegro, tylko w Twoim przypadku nie pomoże ponieważ kupiłeś towar tak jakby "poza allegro" bo na allegro figuruje mniejsza cena co za tym idzie mniejsza prowizja dla allegro.

Prawo nie nakazuje zawierania umów k-s przez Allegro. Poza tym Allegro zwykle odpisuje, że oni się w sprawy stron nie mieszają.

Powrót