Allegro - kupujący domaga się realnych kosztów dostawy

• Autor wątku Autor wątku tpc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tpc

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam serdecznie.
Może to mój błąd ale pomyliłem się z okienkami ceny KUP TERAZ I DOSTAWA.
Przedmiot warty około 2500zł wystawiłem za 1 zł a reszta to dostawa. W opisie zaznaczyłem cena roweru z dostawą 2500zł. Przy odbiorze osobistym tyle samo. Przedmiot sprzedałem. Kupujący napisał, że wpłacił 1 zł i domaga się realnych kosztów dostawy. Jeżeli zgodziłbym się przedmiot byłby wart tyle ile kilka procent ceny na rynku a ja byłbym stratny. Jak wyjść z tej niezręcznej sytuacji. Przypominam, że w opisie podałem cenę za jaką sprzedam przedmiot i kupujący doskonale wiedział o niej. Wybierając KUP TERAZ - wyświetla się cena 2500 zł.

Wielkie dzięki za odpowiedz i dodanie ducha. Czyli na razie nie myśleć o odstąpieniu od umowy tylko żądać od kupującego całej zapłaty?

Jeśli inne osoby chcą dodać coś od siebie, będę bardzo wdzięczny.

Już jest jasne. Myślałem, że odstąpię od umowy, bo kupujący ma rację i stracę pieniądze. Opis starałem się dać taki, żeby był jasny i osoba zainteresowany był świadoma tego, że rower kosztuje 2577,99 z dostawą...

w opisie aukcji wyraźnie napisane jest ile kosztuje rower. Domagaj się całej kasy a następnym razem myśl co robisz

Prawda jest taka że wystawiłeś tą aukcje w taki sposób by ominąć prowizje dla serwisu, tu nie ma mowy o pomyłce bo świadomie napisałeś cenę kup teraz 1 zł, a przesyłka kurierska 2 576,99 możne się mylę co? Ty jesteś cwaniak i trafiłeś na cwaniaka wynik = remis :evil:. Kupujący napisze do allegro i konto za takie coś zawiśnie. Okna ceny i przesyłki są tak oddalone że tłumaczenie się pomyłką nie ma sensu :D poza tym żeby wpisać cenę za przesyłkę trzeba kliknąć obok sposobu dostawy dopiero pokaże się odpowiednie okno do wpisania kosztów dostawy

Jeżeli jest to pomyłka sprzedawcy to należałoby zawartą umowę uznać za nieważną. Kupujący z łatwością mógł dojść do wniosku, że cena jest wynikiem pomyłki.
Można się powołać na kodeks cywilny:
"Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej."

Jeżeli sprzedający celowo wpisał tak wysoką cenę za transport, to kupujący ma prawo do żądania udowodnienia rzeczywistych kosztów przesyłki.

loco1 napisał:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Użytkownicy Allegro akceptują regulamin tego serwisu, Artykuł 6, punkt 11 regulamin Allegro.pl:

"Oprócz ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może obciążyć Kupującego jedynie kosztami dostawy w rzeczywistej wysokości."

Jeżeli sprzedawca wprowadza w błąd kupujących, łamie postanowienia regulaminu Allegro.
Jeżeli w tej sytuacji kupujący zgłosi się o pomoc do Allegro, może mieć problemy z powodu niestosowania się do regulaminu. Dlatego też radzę napisać do kupującego stosowne pismo z informacją, iż zaszła pomyłka. Tak jak pisałem wcześniej.

loco1, a po co pytasz, zamiast sprawdzić? Widzę, że swoimi zaczepnymi postami nabijasz licznik w nieskończoność.

Na Allegro jest ogólnie dostępny regulamin, a w nim zapis o zakazie stosowania zawyżonych cen przesyłki. Ten zapis jest w celu ograniczenia oszukiwania Allegro na prowizji, bo sprzedający często zaniżają cenę, podnosząc koszt przesyłki.

Moim zdaniem, nie jest możliwa pomyłka, gdy w opcji Kup teraz jest 1 zł, a w kosztach przesyłki cała reszta. To nie jest nowicjusz na Allegro, ma doświadczenie, a zanim wrzuci aukcję, musi wielokrotnie potwierdzić wpisy, a to wyklucza pomyłkę.

Dzięki za odpowiedz. Doradźcie, jak powinienem teraz podejść do sprawy. Napisać odpowiednią wiadomość do kupującego, że zaszła pomyłka... czy coś jeszcze?

Regulamin Allegro w tej kwestii wiąże jedynie sprzedawcę, a nie strony umowy sprzedaży. Nabywcę wiążą zapisy i cena na aukcji.
loco1, a po co pytasz
Pytam, żeby Wam uzmysłowić, iż nie macie racji.

@tpc
Już Ci pisałem - wezwij nabywcę do dokonania wpłaty i przekaż mu zakupiony towar.

loco1 Ty naprawdę myślisz że tu doszło do pomyłki? :cool:

Nigdzie nie napisałem o pomyłce. Sprzedawca świadomie ustawił cenę całkowitą, a nabywca świadomie ją zaakceptował. I tyle ma zapłacić...

Oczekuję porad prawnych, a nie osądzania tych, którzy są dobrzy lub źli.
Morgan41 twoja odpowiedz nic nie wnosi.

tpc napisał:
Oczekuję porad prawnych, a nie osądzania tych, którzy są dobrzy lub źli.
Morgan41 twoja odpowiedz nic nie wnosi.

Więc doprecyzuj jaki jest Twój cel? Czy chcesz się sprzeczać z kupującym o koszty przesyłki? Tu gwarantuję przegraną.
Czy wolisz rozwiązać tą umowę i uchylić się od sprzedaży towaru za 1 zł ?

Powrót