Allegro - kupujący powiadomił organy ścigania

• Autor wątku Autor wątku Fifequ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fifequ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
Sprzedałem pewnemu użytkownikowi buty Timberland jakiś miesiąc temu. Dwa tygodnie później napisał do mnie, co dzieje się z jego zamówieniem, a ja odpisałem, że jest w drodze. Powinno już do niego dojść, natomiast dzisiaj otrzymałem emaila od allegro:

"Kupujący w Twojej ofercie XXX złożył wniosek o rekompensatę z tytułu Programu Ochrony Kupujących. Użytkownik XXX twierdzi, że nie otrzymał od Ciebie towaru lub otrzymał przedmiot niezgodny z opisem.

Niezwłocznie skontaktuj się z Kupującym, aby wyjaśnić sprawę. Kupujący powiadomił organy ścigania. Możemy też zablokować Twoje konto.

Zespół Allegro"

Otrzymałem maila dziś, od tego czasu próbowałem dzwonić do owego Kupującego ale nie odpowiada, to samo z mailami. Napisałem do allegro w tej sprawie ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.

Zaznaczam, iż jeżeli kupujący będzie miał taką wolę, to niezwłocznie zwrócę mu pieniądze. Pytanie, czy nie mógł po prostu do mnie o to napisać wcześniej zamiast zgłaszać sprawę? Co może się zdarzyć?

Pozdrawiam

Wysyłałem kupującemu numer śledzenia paczki, juz dawno temu. Podziękował za niego i to ostatni kontakt jaki mieliśmy. Teraz nie odpowiada na telefony ani maile

Ale masz to potwierdzenie ?

Chodzi o numer nadania przesyłki, tak?
Mam.

A czemu nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia czy przesyłka została doręczona?
Miesiąc temu sprzedałeś, dwa tygodnie temu napisałeś, że jest w drodze.... Coś długie te terminy.

Bo to pewnie "Timberlandy" z Aliexpress i dlatego zgłosił sprawę Policji.

Jeśli masz dowód nadania to prześlij do pracownika Allegro skan faktury i dokumentu nadania. Powinno pomóc. Kupującym się nie przejmuj.

Allegro wysłało do mnie zapytanie o skan potwierdzenia zwrotu pieniedzy. Czekam na uzyskanie go, czy wtedy sprawa bedzie załatwiona pomimo dalszego zerowego kontaktu z kupującym?

PS - tak, przesyłka została doręczona. 14 stycznia

Skan potwierdzenia zwrotu pieniędzy ? Skoro twierdzisz że wyslales paczkę to dlaczego chcesz niby pieniądze zwracać?

Zwróciłem Kupującemu, w końcu sie odezwał. Czy to zakończy sprawę?
Pozdrawiam

Kupujący twierdzi, ze nigdy go nie otrzymał..

Ale przecież przesyłka została doręczona, sprawdź kto odebrał.

Ale po co?
Sprzedający ma gest, nie dość, że wysyła towar to jeszcze oddaje za niego pieniążki. Nie tylko ja nie mogę tego zrozumieć, ale to chyba nie nasz problem?

Wynika to z tego, iż pierwszy raz mam do czynienia z taką sytuacją, więc wolałem zwrócić szybko pieniądze, szczególnie iż kupujący powiadomił organy ścigania.

EDIT: Zapytałem czy pieniądze doszły.
Otrzymałem właśnie maila od Kupującego:
"Przestan sie pograzac. Prokuratorowi pokazesz te potwierdzenia. I skoncz mi pisac farmazony. Nie oddales ludziom kasy. I ciagle klamiesz. Nie pisz do mnie wiecej"

O co w tym chodzi!?
Odpisałem tej pani, że każdego Kupującego traktuję osobno, bo kazdy ma prawo do zwrotu. Przez 4 miesiące działalności nie otrzymałem ani jednego negatywnego komentarza, a tu nagle taka heca...

Ostatnia edycja:
Zobaczymy jak cwaniak beknie za składanie fałszywych zeznań . Masz dowód nadania i doręczenia przesyłki , dowód zwrotu . No chyba że było inaczej niż tu napisane na forum .

Zastanawiam się, czy nie iść z tym wszystkim na policję, tzn opisać im całą sprawę i może będą mogli sprawdzić czy faktycznie ta pani coś takiego zgłosiła? albo coś poradzić?

Po co? Zachować wszelkie potwierdzenia z poczty i banku. Jak policja albo prokuratura coś będzie chciała, wyłożysz karty na stół.

Powrót