Allegro - Kupujący wylicytował przedmiot i brak kontaktu.

• Autor wątku Autor wątku diler96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diler96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam problem dotyczący aukcji na allegro. Wystawiłem przedmiot na licytację od 1zł. Pewien użytkownik wygrał licytację, lecz nie potwierdził mailem zakupu przedmiotu, w żaden sposób nie poinformował mnie o wyborze wysyłki i wpłaty za przedmiot. Wysyłałem do niego maile z prośbą o informacje, lecz dalej nic. Jednym słowem wylicytował przedmiot i brak kontaktu.

1. Co z tym zrobić?
2. Czy mogę wystawić ponownie przedmiot pomimo tej sprawy?
3. Czy da się jakoś anulować transakcję, tak żeby nie było żadnych nieprzyjemności?

Bardzo proszę o pomoc !

Zgłoś do centrum sporów allegro i po kłopocie. Ktoś sobie żart zrobił.

Poinformuj kupującego, że w związku z brakiem kontaktu rozwiązujesz umowę. Daj mu powiedzmy tydzień na odpowiedź. Potem FZP i przedmiot ponownie na aukcję

Gdzieś w regulaminie Allegro było, że jak Kupujący nie skontaktuje się ze Sprzedającym w ciągu 7 dni od daty zakończenia aukcji to można odstąpić od transakcji o ile dobrze pamiętam.

ale w jaki sposób odstąpić od transakcji aby móc ponownie wystawić przedmiot?

7.6 Sprzedający i Kupujący powinni nawiązać kontakt nie później niż w terminie siedmiu dni od przybicia albo potwierdzenia przez Kupującego skorzystania z opcji Kup Teraz.

Jeśli on się tydzień nie odzywał (jego wyłączna wina) to info na maila, że transakcję uważasz za nieważną, zwracasz się o zwrot prowizji (uzasadnienie: brak zainteresowania ze strony Kupującego) i ewentualnie komentarz wystawiasz. Potem wystawiasz na nowo i po sprawie.

Widze że jak zawsze potrzebna jest pomoc specjalisty czyli moja :cool:

Tak więc tak jak wyżej napisał gryffinian

Kupujący ma 7 dni na kontakt z sprzedawcą, po tym czasie sprzedający ma prawo wystąpić o zwrot prowizji do serwisu Allegro i wystawić przedmiot ponownie. A także obdarzyć kupującego negatywnym komentarzem.

Powrót