Allegro lokalne zakup uzywanego telefonu

• Autor wątku Autor wątku Urus77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Urus77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Prosze o porade. Zakupilem na allegro lokalne uzywany telefon Samsung(Kup teraz, przedpłata). Nie zwróciłem uwagi na to ze sprzedajacy nie podal numeru IMEI(w ogłoszeniu tylko zdjecia telefonu). Dzwonilem przed zakupem i prosilem jedynie o dopisanie w ogloszeniu ze nie jest obciążony ratami, po zakupie dostalem sms od kuriera ze wysylka zostala wyslana. Sprzedający poinformowal ze nie ma pudelka i paragonu(zgubił) a telefon zakupil rok temu w komisie(wyslal mi sms z lokalizacją do tego komisu). Paczka dotrze za kilka dni. Sprzedjacy nie zgadza sie na zwrot.

Proszę o porade. Czy moge cos jeszcze zrobic dla bezpieczeństwa tego zakupu?Przyjmowac ta przesyłkę?

Ostatnia edycja:
Zakładam że zakupiłeś od osoby prywatnej. Jeszcze nie dostałeś telefonu a już zakładasz najgorsze możliwości. Poczekaj aż paczka dotrze do ciebie i wtedy będziesz wiedział na czym stoisz.
Jeżeli nawet był zakupiony rok temu na raty to jest duże prawdopodobieństwo że już został spłacony. Sprzedawca nie musi się zgodzić na zwrot telefonu od ciebie tylko z powodu że nabrałeś jakiś podejrzeń co do telefonu nie mająć go jeszcze w rękach.

Ostatnia edycja:
Bardziej zależy mi teraz na tym aby telefon byl legalny skoro sprzedający nie podal w aukcji numeru IMEI. Jest jakas mozliwosc aby sie jeszcze zabezpieczyc przed jakimiś ewentualnościami?

Jest jakas mozliwosc aby sie jeszcze zabezpieczyc przed jakimiś ewentualnościami?
Przestań pisać bzdury. Jeszcze nic nie miało miejsca a Ty chcesz się zabezpieczać nie wiadomo przed czym.

Czyli jest to normalne tzn zakup przez allegro lokalne uzywanego telefonu bez pudelka, paragonu i bez znajomosci numeru IMEI?

Jak najbardziej normalne. Ty się o nr imei nie pytałeś więc dlaczego sprzedawca miał ci go podawać? Telefon bez pudełka i paragonu oraz mający wcześniej już dwóch właścicieli na pewno był wystawiony za dosyć atrakcyjną cenę.

Nie znacznie ale tak. Cena atrakcyjna. Nie mialem za duzo czasu a myslalem ze skoro kupuje przez allegro to w kazdej chwili moge sie wycofać. Nie spodziewalem sie tez ze sprzedajacy tak szybko wysle telefon.No coz zostalo w takim razie czekac i ewentualnie sprawdzić po imei na dostepnych stronach czy jest splacony i nie kradziony jak juz bede go mial u siebie. Dziekuje za wszystkie odpowiedźi. Mam tez nauczke zeby nie kupowac uzywanych telefonow przez allegro lokalne w szczegolnosci. Zdecydowanie lepiej kupic cos gorszego a nowego z dowodem zakupu i sprawdzonym źródłem.

Powrót