allegro negatywny komentarz a sprawa sądowa

• Autor wątku Autor wątku Thomas12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thomas12

Dzień dobry!

Kupiłem przedmiot na aukcji, gdzie w tytule i opisie była podana informacja "wysyłka w 24h". Wybór na Allegro jest spory, ale zdecydowałem się na danego sprzedającego, bo właśnie gwarantował szybką wysyłkę. Po zapłaceniu czekałem, czekałem i nic. Postanowiłem zażądać wysyłki towaru lub natychmiastowego zwrotu pieniędzy.

Sprzedający odpisał, że w regulaminie zaznaczone ma, że wysyłka może wydłużyć się do 2 tyg. Więc czekałem dalej.

Przedmiot dostałem po 2 tygodniach. W przypływie gniewu napisałem w komentarzu, że sprzedający to kłamca i odradzam kupowanie u niego.

W odpowiedzi dostałem wiadomość:

"W związku z urażeniem moich dóbr osobistych w komentarzu, który jest udostępniany w środkach masowych przekazu zgłaszam zawiadomienie z art. 212 Kodeksu Karnego do Prokuratury Rejonowej Kraków-śródmieście.
Występuje również w imieniu Zarządu Spółki na drogę cywilną o 100 tyś zł odszkodowania."

Czy mam się czego bać i jak wyjść cało z tej sytuacji?

Pozdrawiam.

Wstaw link do aukcji.

Moim zdaniem raczej nie masz się czego obawiać.
Jedna informacja;
czas wysyłki: 24 godziny
Kolejna;
1.Zamówienia realizujemy do 48 h od wpłaty
Jeszcze jedna;
1.ZAMÓWIENIA SĄ REALIZOWANE DO 1-4 DNI ROBOCZYCH OD ZAKSIĘGOWANIA WPŁATY
Już samo powyższe to wprowadzanie w błąd.
Natomiast co do poniższego;
11. W PRZYPADKACH OD NAS NIEZALEŻNYCH ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO WYDŁUŻENIA TERMINU REALIZACJI DO 14 DNI OD WPŁATY
Bardzo jestem ciekawy jaki to niezależny od sprzedającego wypadek spowodował opóźnienie.
Strajk poczty, firm kurierskich :)
Niech się jeszcze loco1 wypowie, bardziej obcykany w podobnych sprawach. Poproś go o opinię.
P.S.
Teraz zauważyłem, że podobnych negatywnych komentarzy ma sporo.
Najlepsze jest to sto tysięcy :)

Ostatnia edycja:
Nie ty jeden dales taki komentarz i jest on prawidlowy.
Nie masz sie czego obawiac a te jego teksty o odszkodowaniu są smiechu warte :)
Wiec nie daj sie zastraszyc.

Regand napisał:
Nie masz sie czego obawiac a te jego teksty o odszkodowaniu są smiechu warte
Zapewne "strachy na lachy" w celu unieważnienia komentarza.
Swoją drogą, wystawił komentarz "odwetowy" ?

Przykro mi za opóźnienie, ale spowodowane ono było faktem, iż otrzymaliśmy ksiazki, które miały defekt: zniszczone oprawy. Zniszczenie było na tyle poważne, ze nie mogliśmy takich ksiązek wysłac do klientów.

Takiego dostałem maila, po pięciu dniach od kupna. W odpowiedzi napisałem, że skoro jeszcze nie wysłali to wolę zwrot pieniędzy. W odpowiedzi odesłali mi swój regulamin z zaznaczeniem o możliwości wydłużenia wysyłki do 14 dni.

Nie wystawił mi komentarza. Po kilkunastu dniach zacząłem spór na Allegro i w związku z tym sprzedający napisał mi w mailu to:

Dodatkowy procesy wytoczymy z tytułu fałszywego powiadomienia Fimy QXL Poland (Allegro.pl) o nie otrzymaniu towaru,
zakończył Pan spór jak nierozstrzygnięty , co jest równo znaczne z nieotrzymaniem towaru. Pana poczynania mają olbrzymie
konsekwencję finansowe dla firmy w związku z nimi zwracamy się do sądu aby obciążyć Pana kosztami alternatywnymi Pana działalności na rzecz zaszkodzenia spółce.

Ja jednak zakończyłem spór po otrzymaniu towaru jako rozstrzygnięty.

Ostatnia edycja:
Odpisz mu, że sprawę przekazałeś pełnomocnikowi który wyczekuje na pozew :)

Widać, że to funta kłaków nie warte. Firma QXL Poland była właścicielem Allegro z 7 lat temu, więc od tego czasu rozsyła te głupoty zapewne każdemu jak popadnie.

Raczej wątpię:

Data wpisu do rejestru przedsiebiorców: 2015-10-06

Poza tym miałby dość czasu, żeby błędy w mailu poprawić :D

Obecnie sprzedający ma zablokowane konto na Allegro i winą najwyraźniej obarcza mnie:

Zrobił Pan to celowo, firma traci dziennie 30 tyś obrotu.

Kiedy napisałem mu, że przecież konto mają zablokowane.

Po dwóch tygodniach dostałem kolejną wiadomość:

W związku z brakiem unieważnienia komentarza zgodnie z zapowiedzią dzisiaj składam w imieniu Zarządu Spółki
zawiadomienie do prokuratury z art 212 Kodeksu Karnego.
W przyszłym tygodniu złożymy pozew cywilny.

Co o tym sądzicie?

Nic. Czekaj na korespondencję z sądu jeśli wogole coś zrobią w tej sprawie.

Swoją drogą zobacz ile ma negatywów wystawionych w ostatnim czasie. Nie przejmował bym się zbytnio na tym etapie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Idź na policje do, prokuratury i złóż
sprawę z groźby karalne
wyłudzanie pieniedzy
taka osoba powinna siedzieć już dawno

Nie ma w wiadomościach żadnych gróźb karalnych ani wyłudzenia.

Thomas12 napisał:
... że sprzedający to kłamca i odradzam kupowanie u niego. ...
Jeśli faktycznie użyłeś takich słów to występują tutaj znamiona pomówienia i również naruszenia dóbr osobistych. Jak zareaguje policja ma wniosek o ściganie trudno powiedzieć, Sąd zapewne rozpatrzy pozew cywilny.

Dokładnie mój komentarz brzmi:

KŁAMCA! Nie polecam! Na stronie aukcji obiecana wysyłka w 24 a w ostateczności książki dotarły do mnie 14 dni od dnia wpłaty. Po kilku dniach zażądałem zwrotu pieniędzy, jednak odmówiono mi. Gburowaty kontakt!

Powinienem unieważnić komentarz?

Powrót