allegro nie odebrana paczka a zwrot kosztów

• Autor wątku Autor wątku Zuziana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuziana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, Kupiłam na allegro towar z chin. Niestety nie odebrałam paczki i teraz towar najprawdopodobniej wraca do nadawcy. Czy w tej sytuacji mogę domagać sie od sprzedawcy zwrotu kosztów? Zdaję sobie sprawę, ze to moje niedopatrzenie 😞 pozdrawiam i dziękuję za informację

Czy w tej sytuacji mogę domagać sie od sprzedawcy zwrotu kosztów?
Twoje niedopatrzenie i jeszcze chcesz zwrotu kosztów? Pomijam przy tym istotny fakt: po pierwsze, aby cokolwiek żądać, trzeba odstąpić od umowy (o ile to możliwe). Czy sprzedawca jest przedsiębiorcą?

Ostatnia edycja:
Nie sadze, ze od kogos w Azji bedziesz w stanie egzekwowac jakiekolwiek polskie prawo... Tak przypadkiem nie ma tego na poczcie polskiej/u kuriera? Nie zawsze zagraniczne przesylki sa do odbioru na poczcie wlasciwej do miejsca zamieszkania. Zazwyczaj 2 tygodnie czeka na odbior, nigdy nie jest od razu cos zwracane, a w tym przypadku moze i dluzej lezy.
Chociaz roznie bywa, byc moze jak sprzedawca dostanie i odbierze przesylke bedzie w stanie oddac pieniadze. Zalezy tez od metody platnosci, paypal czy platnosc karta maja dodatkowe mozliwosci.

Ja kupilam to na allegro od tzw pośrednika, a paczka szła odrazu z chin do mnie. Czy polskie prawo chroni w jakiś sposób mnie? Bo w sumie wydalam pieniadze a towaru nie mam😞

1. Na tej aukcji przesyłka była darmowa, więc jaki zwrot za przesyłkę?
2. Firma jest zarejestrowana w ' 10310 Bangkok' więc należałoby takie żądanie wysyłać pocztą dyplomatyczną? (żartuję)
3. Jeżeli ta firma byłaby zarejestrowana w PL to w takiej sytuacji nie otrzymałaby Pani zwrotu za przesyłkę ale jeszcze sprzedawca miałby prawo żądać od Pani zwrotu kosztów na jakie go Pani naraziła. Mówi o tym kodeks cywilny art. 535. Proszę się z nim zapoznać na przyszłość i nie mieć nadziei na takie przypadki, aby nie narobić sobie i innym kłopotów.

zwrot kosztów miałam na myśli zwrot kosztów za towar jaki ponioslam😊

grzes212225 napisał:
1. Na tej aukcji przesyłka była darmowa, więc jaki zwrot za przesyłkę?
2. Firma jest zarejestrowana w ' 10310 Bangkok' więc należałoby takie żądanie wysyłać pocztą dyplomatyczną? (żartuję)
3. Jeżeli ta firma byłaby zarejestrowana w PL to w takiej sytuacji nie otrzymałaby Pani zwrotu za przesyłkę ale jeszcze sprzedawca miałby prawo żądać od Pani zwrotu kosztów na jakie go Pani naraziła. Mówi o tym kodeks cywilny art. 535. Proszę się z nim zapoznać na przyszłość i nie mieć nadziei na takie przypadki, aby nie narobić sobie i innym kłopotów.

Skąd wziąłeś informację, że autorka wątku domaga się zwrotu kosztów przesyłki?

Problem czytania ze zrozumieniem?

A co o odstąpieniu od umowy lub zwrotach towarów mówi prawo w Bangkoku? Bo tam zawarto transakcję.

Ja tam widzę firmę z Bangkoku, która sprzedaje w Polsce. Tym samym obowiązują tu nasze przepisy... Ba, jak się przeczyta informacje o firmie, to jest tam jak byk napisane, że jest możliwość odstąpienia od umowy.

no a czy mogę odstąpić od umowy jak nie odebrałam zamówienia?

Momentami tylko nią bywa:D To takie nowoczesne i postępowe w obecnych czasach. :o

Powrót