Allegro - Nie przyjąłem towaru a przesyłka zwrotna zaginęła

• Autor wątku Autor wątku KUKA12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KUKA12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Kupiłem przedmiot od firmy BESTCENA_PL1 - informacje o sprzedającym - Allegro.pl

Jednak parę godzin przed dostarczeniem towaru wysłałem sprzedawcy odstąpienie od umowy zawartej na odległość oraz odmówiłem przyjęcia towaru.

Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych zwrot paczki, prawdopodobnie zaginął z winy firmy kurierskiej DPD.

Najgorsze, że sprzedawca nie chce zwrócić mi pieniędzy, dopóki paczka do niego nie wróci.

Czy sprzedawca ma rację ?
Przecież odstąpiłem od umowy jeszcze przed wejściem w fizyczne posiadanie towaru.

A jest jakiś paragraf lub dyrektywa, która mówi o tym, że sprzedawca powinien mi zwrócić pieniądze w ciągu 14 dni od otrzymania odstąpienia ?

A jak to się ma do tego zapisu ?
Dz.U. 2014 poz. 827 -
Art. 32. -
3. Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze rzecz od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.

Bo ja nie mam dowodu odesłania. Jedyne co mogę przedstawić to statusy paczki z DPD. Czyli odmowa przyjęcia i zwrot paczki do nadawcy.

Powrót