Allegro - nie wysłałem paczki kupującemu

• Autor wątku Autor wątku Zdzisek815
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdzisek815

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że na forum jestem nowy, więc wybaczcie mi nieznajomość tego forum.

A więc sprawa wygląda następująco. Około 1rok temu sprzedałem (poza allegro) pewnej osobie kilka przedmiotów. Kupujący wpłacił mi na konto pieniadze. Ja wysłałem tylko część tych przedmiotów (powiedzmy, ze o reszcie zapomniałem).
Oczywiscie sprawa trafiła na policje a ja jestem podejrzanym (byłem świadkiem, ale stałem sie podejrzanym gdyż nie stawiłem sie na wezwania policji o których nawet nie wiedziałm bo były wysłane na mój adres zameldowania pod którym ja nie przebywam). I tu pojawia sie moje pytanie czy jeżeli przyznam sie do winy, oddam poszkodowanemu pieniądze to czy sprawa może zakończyć sie bez udziału sądu oraz czy kupujacy może wystąpić o odszkodowanie i jeżeli tak to jakie jest prawdopodobieństwo ze je dostanie ??
Dodam jeszcze na koniec, że wartość tych przedmiotów to około 200-300zł

oddanie pieniędzy wpływa na wymiar kary ,a nie na zaistnienie czynu... zagrożenie karą z art. 286 &1 KK to kara pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8 + grzywna+ naprawienie szkody+ ewentualny kurator+ zasądzenie kosztów postępowania

No dobra, a jak to wygląda w praktyce ?? Dodam że kilka dni temu stawiłem sie na wezwanie na posterunku policji i jako podejrzany odmówiłem składania zeznań i w chwili obecnej nie przyznałem sie do przedstawionych mi zarzutów.
Więc co powinienem zrobić, aby jak najmniej na tym stracić ?? Lepiej iść do nich i przyznać sie do winy ?? Jeżeli przyznam sie do winy, oddam kupującemu pieniądze, to czy może on ode mnie żądać jakiegoś zadośćuczynienia za zwłokę lub jakiś odsetek ?? Dodam że polubowne załatwienie sprawy z kupującym nie wchodzi w grę.

Może żądać ustawowych odsetek. Jeśli nie da rady polubownie załatwić sprawę to źlę, po postępowanie przed sądem może być kosztowniejsze.

Oczywiście że nic poprawi sytuacji
jest to recydywa moim zdaniem

Przykład z mojego podwórka
facet lat może z18 ukradł w sklepie 2 puszki piwa
sprawa wydała się w kasie
chciał oddać zapłacić
nic z tego wezwano policje ,kara 500 zł
a za takie sprawy to się siedzi

A nie mu tu przypadkiem zastosowania art 119 KW ??

napisałes 200-300 zł, więc warto się zdecydować czy jest to powyżej 250 czy nie...

Jeżeli jest poniżej 250zł to co mi grozi (w praktyce) ??

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Ale zasadnicze pytanie
czy to było kilka sztuk w cenie do 250 zł
czy to było kilka rzeczy z których cena jednej byłą poniżej 250 zł

Czyli wynosił koszt wszystkich sztuk

Prokuratortus napisał:
Ale zasadnicze pytanie
czy to było kilka sztuk w cenie do 250 zł
czy to było kilka rzeczy z których cena jednej byłą poniżej 250 zł

Czyli wynosił koszt wszystkich sztuk
a co to ma do rzeczy dla istoty czynu z art. 286 &1 KK ?

Dla istoty czynu art. 286 KK nie ma to znaczenia, ale jeżeli kwota jest poniżej 250zł to zastosowaniu tu ma (tak mi się wydaje) art. 119 KW.

Tak, wartość wszystkich niewysłanych przedmiotów nie przekracza kwoty 250zł.

Zdzisek815 napisał:
Dla istoty czynu art. 286 KK nie ma to znaczenia, ale jeżeli kwota jest poniżej 250zł to zastosowaniu tu ma (tak mi się wydaje) art. 119 KW.
źle ci się wydaje

To w takim razie nawet jakbym kogoś oszukał na kwotę 1zł, to mogą mi zostać przedstawione zarzuty z art. 286 KK ??
To w takim razie do czego służy art. 119 KW ??

Zdzisek815 napisał:
To w takim razie nawet jakbym kogoś oszukał na kwotę 1zł, to mogą mi zostać przedstawione zarzuty z art. 286 KK ??
Tak - przy występku oszustwa nie jest istotna kwota na ktorą oszukujesz...

Zdzisek815 napisał:
To w takim razie do czego służy art. 119 KW ??
jakbyś przeczytal treść tego artykułu ze zrozumieniem to nie musialbyś zadawać takiego pytania...

Art. 119. § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo są karalne.
§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 dopuścił się go na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na żądanie pokrzywdzonego.
§ 4. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1, można orzec obowiązek zapłaty równowartości ukradzionego lub przywłaszczonego mienia, jeżeli szkoda nie została naprawiona.

Art. 286. [Oszustwo] § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1–3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Jakbyś potrafił odróżnić oszustwo od kradzieży czy przywłaszczenia nie pisalbyś bzdur

ale skoro zostało to sprzedane poza allegro to tak jakby żadnej umowy nie bylo prawda??

Oczywiście, ze była.

Sam napisałeś, ze sprzedałeś.

Powrót