Allegro - niezgodność towaru z opisem

• Autor wątku Autor wątku zbyst
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbyst

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Hej,

Mam nadzieje, że nie było podobnego wątku (przeczytałem z 100 post i dalej nie odpowiedziałem sobie na pytanie).

Użytkownik podczas aukcji napisał:
"Miesiac temu wymienialem 2 stabilixatory napiecia pod sli gdyz stare byly troszke za male i czasami nie dawaly rady. ", podczas korespondencji dostałem w jednej odpowiedzi: " Pewnego dnia nie chciala nic wywalac na ekran wiec wymienionoi dwa stabilizatory napiecia pod sli ponizej pierwszego wejscia pci-express. ". Pierwsze pytanie jest to czy jest to przekłamanie w umowie zawartej pomiędzy nim a mną poprzez serwis Allegro i czy sprawa nie zostanie odrzucona przez policje :?
Napisałem do Allegro (jeszcze mi nie odpowiedzieli).
Czy zdjęcie/zdjęcia muszą przedstawiać wystawiany przedmiot ?
Co jeśli jest coś widoczne na obrazku, a tego nie ma w opisie itp itd?
Czy zdjęcie jest wiążące w umowie podczas kupna-sprzedaży, czy jest to tylko ilustracja, dodawana w celu przedstawienia przedmiotu - nie trzeba zaznaczać, że jest to tylko obrazek poglądowy :?

Ostatnim najważniejszym pytaniem jest to, że dostałem płytę zepsutą - nie startowała (pewnie z powodu tych stabilizatorów). Nie miałem przecież czasu sprawdzić jej przy listonoszu - czy przy transporcie nie uległa zepsuciu. Użytkownik napisał, że nie ponosi odpowiedzialność za transport, a płyta główna to nie jest telefon, który można włączyć raz dwa. I teraz pytanie użytkownik upiera się, że płyta działała przed wysyłką jak to udowodnić, że nie - i jeśli jest to do sprawdzenia jakie odszkodowanie wchodzi w rachubę:?

Przede wszystkim sprzedający ma obowiązek reklamacji zepsutego towaru. Jesli uchyla sie od tego obowiązku można wnieśc sprawę do sądy cywilnego o niestosowanie się do przepisów o sprzedaży konsumenckiej, a ponadto ze względu na zmiany w opisie, które mogą mieć wpływ na przedmiot można wystapić o zwrot wartości przedmiotu ze wzgl. na sprzedaż niezgodną z umową ( tylko w przypadku, gdy pisze co innego, a w rzeczywistości jest coś innego). Jednak trzeba będzie zwrócić towar sprzedającemu. Takie kroki nalezy obrać w sądzie cywilnym i wiem, że wiele tego typu spraw kończy sie pozytywnie dla pokrzywdzonego.

dziękuje za odpowiedz :)

waga109 napisał:
Przede wszystkim sprzedający ma obowiązek reklamacji zepsutego towaru.
a gdzie wyczytaleś że sprzedajacy jest przedsiębiorcą?

Skąd???Otóż istnieje coś takiego jak "ustawa o sprzedaży konsumenckiej"-zresztą na aukcji jest zawierana umowa między sprzedającym a kupującym (tak samo jak w zwykłym sklepie),ponadto sprzedający odprowadza prowizję do serwisu allegro za każdy sprzedany towar, więc to tak, jakby odprowadzał podatek (bo taki odprowadza serwis allegro), a także w regulaminie allegro jest zapis o reklamacji zepsutego towaru.

Powrót