Allegro odstąpienie od kupna

• Autor wątku Autor wątku Mathewsobol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mathewsobol

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Czy mogę odstąpić od kupna i zwrócić towar osobie prywatnej?
oczywiscie zwroce jej wszystkie koszty wystawienia oraz przesylki z drobnym naddatkiem, ale chcialbym wiedziec jak to wyglada w swietle prawa czy ja jako konsument mam takie prawo jesli chodzi o osoby prywatne?

Witaj,
jedynie wówczas jeśli rzecz sprzedana ma wady inne niż opisane w umowie sprzedaży.

Mathewsobol napisał:
Czy mogę odstąpić od kupna i zwrócić towar osobie prywatnej?
oczywiscie zwroce jej wszystkie koszty wystawienia oraz przesylki z drobnym naddatkiem, ale chcialbym wiedziec jak to wyglada w swietle prawa czy ja jako konsument mam takie prawo jesli chodzi o osoby prywatne?

Nie jesteś "konsumentem".

_konsumentka_ napisał:
Witaj,
jedynie wówczas jeśli rzecz sprzedana ma wady inne niż opisane w umowie sprzedaży.

Ciekawe....:wow:
Zmienili Kodeks Cywilny? Wykreślili z niego obowiązek naprawy/usunięcia wady? :o

No dobrze, ale co w przypadku jeśli rzecz którą chce nabyć okazała się byc niezgodna z opisem, a usuniecie wady jest niemożliwe ponieważ w aukcji została podana błędna informacja o przedmiocie

Możesz wtedy zwrócić (jeśli kupujący nie będzie robił problemów).

a jeżeli będzie robił to sprawa zakończy się w sądzie?

arturoooo napisał:
Ciekawe....:wow:
Zmienili Kodeks Cywilny? Wykreślili z niego obowiązek naprawy/usunięcia wady? :o

Doczytaj zamiast się zachwycać i robić z siebie przygłupka, niewiedzę można naprawić, brak kultury osobistej wynosi się z domu i jest trwałą wadą. Zanim się spróbuje z kogoś wyśmiać warto sprawdzić czy nie ma racji.

Najpierw piszesz

arturoooo napisał:
Nie jesteś "konsumentem".

a potem

arturoooo napisał:
Wykreślili z niego obowiązek naprawy/usunięcia wady? :o

Przemyśl to.

Mathewsobol napisał:
No dobrze, ale co w przypadku jeśli rzecz którą chce nabyć okazała się byc niezgodna z opisem, a usuniecie wady jest niemożliwe ponieważ w aukcji została podana błędna informacja o przedmiocie

Jeżeli rzecz kupiona od osoby fizycznej ma wady to możesz od umowy odstąpić od razu, to Twoje żądanie i Twoja wola.

Ostatnia edycja:
_konsumentka_ napisał:
Doczytaj zamiast się zachwycać i robić z siebie przygłupka, niewiedzę można naprawić, brak kultury osobistej wynosi się z domu i jest trwałą wadą. Zanim się spróbuje z kogoś wyśmiać warto sprawdzić czy nie ma racji.

Dziecko, ja cie proszę...wiem, że są wakacje i się nudzisz ale chyba pomylilaś fora.

Mathewsobol napisał:
a jeżeli będzie robił to sprawa zakończy się w sądzie?

Jeśli będziesz potrafił obronić swoje roszczenia mając na uwadze art. 6. KC

Człowiek który nie umie się przyznać do swojego błędu jest tchórzem, ale człowiek który go nie widzi jest głupkiem.

To może podaj artykuł z Kodeksu Cywilnego który mówi o konieczności przyjęcia zwrotu bez możliwości naprawy/usunięcia wady.

Prosteeeeeeee....

_konsumentka_ napisał:
Jeżeli rzecz kupiona od osoby fizycznej ma wady to możesz od umowy odstąpić od razu, to Twoje żądanie i Twoja wola.
Nie masz racji.
kc art. 560.

§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
(...)
§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna.

Chodzi o to, że zamówiłem telefon, który po sprawdzeniu w bazie okazał się kradziony, czego nie ma w aukcji, ale nie zapłaciłem jeszcze za niego, ponieważ wybrałem przesyłke pobraniową. Chyba ta wada jest istotna. I poiwnna zostać zaliczona jako wada prawna?

Tak potrafie mam dokument potwierdzający, że jest kradziony

W najgorszym wypadku zostane zmuszony do zapłaty sądownie tak?

Sprawdziłem go na CHECKmend, dostałem od właściela

Jutro, go poinformuje, bo najpierw chciałbym mieć podstawy, dlatego tutaj jestem. To Pan uważa, że powinienem odebrać telefon i dopiero wtedy go zgłosić do na policje i do rzeczoznawcy? stanę się wtedy paserem?

Dobrze, ale to będzie telefonicznie, postanowiłem również nagrać tą rozmowę, chociaż pewnie nie można tego traktować jako dowód.

Powrót