allegro odstąpienie od umowy kup teraz

• Autor wątku Autor wątku sivy..
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sivy..

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam problem w związku z zakupem zmywarki na allegro.Kupiłem ją przez Kup teraz od firmy zajmującej się sprzedażą sprzętu używanego. Miała być w doskonałym stanie technicznym. Niestety okazała się lekko mówiąc złomem.Nie dość ,że śmierdzi jakby cos się przypalało w silniku.to jeszcze układ elektroniczny jest niesprawny i pompa się nie wyłącza.Jednym słowem wadliwa.Chciałbym ja odesłac na koszt sprzedajacego (minęły dopiero 2 dni) on sie oczywiście nie zgadza. Sprawa jest o tyle specyficzna ,że facet wysłał mi zmywarke zanim zapłaciłem ,z fakturą na której jest napisane ,że zapłaciłem mu całą kwotę gotowką.Byłem nieco zdziwiony ale ,jestem uczciwym allegrowiczem z dorobkiem komentarzy wiec po sprawdzeniu zmywarki miałem zamiar mu wysłac pieniądze i oczywiście go o tym poinformowałem.Jednak sprzęt okazał sie złomem.W tej sytuacji zaproponowałem mu odesłanie na jego koszt i moje odstapienie od umowy,na co on sie nie godzi .Nie chce człowieka oszukać ,ale dokładac do interesu też nie chcę. Chcę się pozbyć tej zmywarki,przy wysyłce na jego koszt,gość ma umowę z firmą przewozową i na pewno duzo by nie zapłacił, w przeciwieństwie do mnie. Zamiast porozumienia z jego strony spotkałem się jedynie z grożbami i obelgami. Czy istnieje jakaś podstawa prawna aby nakłonić go do zapłaty za przesyłkęi pozbycia się problemu?

Skoro kupiles na odleglosc i od firmy to mozesz w ciagu 10 dni odeslac bez podania przyczyny (ale na swoj koszt o ile wiem).

tak wiem ale towar jest zepsuty ,gosc ewidentnie chciał mi wcisnac złom za 900 zł wydał mi jednak fakture z potwierdzieniem zapłaty gotówką,więc chciałbym go lekko postraszyc żeby opłacił wysyłkę bo tej zmywarki nie chcę juz wiecej widziec,no tylko nie wiem czy mam podstawy

Nie masz zadnych podstaw zeby zadac zwrotu kosztow przesylki z powrotem.

Nie strasz wiec bo pachnie to bezczelnoscia.

dlaczego bezczelnością,dostałem towar zepsuty dlaczego mam do niego dopłacać?

nie chcę go oddać z powodu mego widzimisię.moim zdaniem wina jest po stronie sprzedajacego.

mozesz nie oddawac i zadac naprawy albo wymiany.

Powrót