Allegro - odzyskanie zapłaty za wylicytowany towar

• Autor wątku Autor wątku Tobi23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tobi23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Wszystkich,

Proszę o poradę w takiej sprawie.

Sprzedałem przez system aukcyjny Allegro przedmiot. Klient zalicytował przedmiot (opcja KUP TERAZ) i wybrał "zapłata przy odbiorze" / płatne kurierowi. Omyłkowo wysłałem towar bez zaznaczenia opcji pobrania czyli faktycznie otrzymał towar bez płacenia za niego.
Proszę o pomoc co zrobić w tej sprawie, na jak przepisy prawa mogę powołać się w celu otrzymania zapłaty za produkt. Rozumiem, że pomyłka nie zwalnia z konieczności zapłaty za produkt, ponieważ przez klikniecie na Allegro KUP TERAZ zawiązaliśmy umowę kupna-sprzedaży a ja faktycznie nie otrzymałem zapłaty na towar...

Z góry dziękuję za pomoc...

Pozdrawiam,
Tobi23

Wezwać nabywcę na piśmie do zapłaty za towar lub okazania dowodu, iż tego dokonał pod rygorem wystąpienia na drogę sądową. (polecony ze zwrotką).

Powinno wystarczyć :)

Mam nadzieję że uda mi się załatwić sprawę za pomocą mediacji telefonicznych i odwołania się do "sumienia" mojego klienta...

Tobi23 napisał:
mediacji telefonicznych
Nawet jeżeli, to później próbuj się do takich mediacji odwołać i na nie powołać ... gdzie trzeba będzie je udowodnić - mediacje prowadź, ale zadbaj o potwierdzenie, więc już lepiej mail z prośbą o potwierdzenie, a najlepiej listownie, poleconym ZPO.

Nie musisz się powoływać na przepis ustawy - powołujesz się na zawartą umowę sprzedaży i brak zapłaty ceny mimo odbioru towaru.
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 535.
Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.
Obowiązki jakie wynikają z Art. 535. KC są następujące:
- sprzedawca jest zobowiązany do przeniesienia własności i wydania przedmiotu umowy,
- kupujący jest zobowiązany towar odebrać i zapłacić cenę (tego brakuje).

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
Powrót