allegro oszustwo na 2000zł

• Autor wątku Autor wątku grypsers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grypsers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
witam serdecznie

zakupilem tv na allegro o wartosci 2000zł ,problem w tym ze tv nie zostal do mnie wyslany. po przeprowadzeniu przezemnie wstepnej dedukcji doszedlem do nastepujacych wnioskow:

-oszust korzystal z kafejki internetowej lub laptopa
-rachunek na ktory wplacalem pieniadze to zwykla karta podarunkowa ktora nabyc mozna bez okazywania dokumentu tozsamosci
-konto allegro oszusta nie nalezy do niego ,najprawdopodobniej wykradl komus list aktywacyjny ze skrzynki.

i teraz mam pytanie, czy isc zglaszac to na policje i miec nadzieje na zlapanie oszusta czy podarowac sobie bo z mojego punktu widzenia policja nie ma jak go zlapac.

oceńcie to sytuacje i sie wypowiedzcie bo zgloszenie tego faktu na policje wiaze sie z nadzieja jako bede mial na odzyskanie pieniedzy...a juz chyba wole nie miec nadziei i olac sprawe jezeli szanse ujecia kolesia sa naprawde minimalne, w tym celu prosze was o opinie

pozdrawiam,

z pół roku temu skierowałem A/O na gościa który miał podobny pomysł na "interes", podobne było również wykonanie.... i on też uważał ,że jest nie do namierzenia...;)

w takim razie chyba się jednak przejde, poniewaz z twojego nie dokońca jasnego postu wnioskuje ,ze organy ścigania moze cos jednak wykombinuja w tej sprawie i dorwe tego skur...na

ps:

co to jest to a/o wogole? i jak dlugo bede czekal na odzyskanie pieniedzy bo zgloszeniu faktu na policji?

Ostatnia edycja:
AO to akt oskarżenia.

W twoim przypadku nie zastanawiałabym się i zgłosiła sprawę w prokuraturze lub na Policji. Nie ma co gdybać, ujęciem delikwenta zajmą się odpowiednie organy - allegro współpracuje z nimi bardzo dobrze. Opisany przykład to klasyczny 286 kk w internecie. Jak w toku postępowania przygotowawczego zostanie ustalony podejrzany koniecznie wystąp z powództwem adhezyjnym i domagaj się 2000 zł (62 kpk).

Edit: Skąd pomysł, że sprawca korzystał z kafejki internetowej albo laptopa ? Co ma jedno z drugim?

Powinieneś zgłosić sprawę, w końcu dwa tysiaki piechotą nie chodzą. Osobiście staram się unikać robienia przez Allegro większych zakupów. Może jestem głupek, ale wolę nie ryzykować :)

To,że korzystal z kafejki ustalilem przegladajac liczne tematy na forach internetowych, i doszedlem do wniosku ze jezeli zlodziej zabezpieczyl sie tak dobrze ze przez rachunek w banku nie mozna go dopasc to logicznym faktem jest to ,ze z pewnoscia nie korzystal ze swojego komputera stacjonarnego tylko uzyl jakiejs kafejki interntowej.

a kafejka z laptopem ma to wspolne, ze poprzez oba nie da sie ustalic kto korzystal (ew. po monitoringu)

W kafejkach korzysta się z wyznaczonych komputerów stacjonarnych i przeważnie, jak zauważyłeś, montują monitoring. Z pewnością chodziło Tobie o wifi kiedy delikwent podłącza się pod sieć np. na terenie centrum handlowego i widoczny jest mac komputera.

Powrót