S
Sebastien
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Dzień Dobry
Problem umów sprzedaży w kontekście transakcji Allegro był wielokrotnie rozpatrywany na tym forum, po cóż zakładać nowy temat?Spędziłem mnóstwo godzin żeby poszukać problemu analogicznego do tego, z którym życie mnie zderzyło, jednak nie znalazłem, dlatego postanowiłam się zarejestrować i opisać ów problem.
Jestem osobą fizyczną i zakupiłem w drodze licytacji od innej osoby fizycznej telefon komórkowy.
Ja zapłaciłem za telefon, sprzedawca mi go wysłał i wszystko było by ok gdyby nie to, że telefon jest podróbką tego, który był w opisie aukcji!
Sprzedawca w opisie aukcji nie napisał że telefon jest nieoryginalny, ale też nie zadeklarował jego oryginalności, ja kupując telefon myślałem że jest autentyczny, bo na allegro zgodnie z regulaminem serwisu nie wolno sprzedawać podróbek (jestem naiwny, prawda?)
Wiem, że na allegro sprzedają podróbki, po cóż więc licytowałem ten telefon?!
Odpowiadam: bo zdjęcie telefonu umieszczone w aukcji przez sprzedającego przedstawia produkt autentyczny, oryginalny, nie mam co do tego wątpliwości.
Sprzedawca tym zdjęciem wprowadził mnie w błąd. Czuje się oszukany przez sprzedającego
Cóż mogę zrobić?
Wygrywając aukcję na allegro zawiązałem ze sprzedawcą umowę sprzedaży.
Umowy tej nie mogę rozwiązać bo zakup był w drodze licytacji.
Nie mają zastosowania tutaj przepisy prawa konsumenckiego o niezgodności towaru z umową – sprzedawca to osoba fizyczna!
Mogę otworzyć spór ze sprzedającym, tylko czego mogę żądać? na co się powołać?
Zastosowanie by mogły tu mieć przepisy prawa rękojmi.
Stosując te przepisy musiałbym udowodnić że towar ma wady fizyczne lub prawne.
Te drugie mogę wykluczyć!
Powołując się na art.556
§ 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
Czy nieautentyczność towaru jest w kontekście tej aukcji wadą fizyczną, tzn cyt. „...rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony...”
a celem w umowie jest sprzedaż telefonu opisywanego w ofercie sprzedaży??
Upraszczając pytanie: Czy nieautentyczność jest wadą fizyczna?
Czy to moja nadinterpretacja?
Żądając w sporze rozwiązania umowy zostanie pewnie ze względu na oczywiste intencje sprzedającego – oszustwo – nierozstrzygnięte!
Co jeszcze mogę zrobić?
Mogę zgłosić na policję przestępstwa z artykułu 286 § 1 KK
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
i oczekiwać że policja potwierdzi wszczęcie dochodzenia!
Przeczytałem na forach, że zawiadomienia takie kończą się z reguły umorzeniem, tak że z pomocą Programu Ochrony Kupujących z Allegro też nie odzyskam pieniążków!
Być może jeszcze mogę pozwać sprzedającego z powództwa cywilnego, tylko czy mam szansę wygrać? Czy nie zmarnuję tylko swojego czasu i pieniędzy!?
Mogę też otworzyć aukcję jak ten, od którego kupiłem telefon i na niej analogicznie go sprzedać, tylko że ja nie potrafię oszukiwać!!
Jestem osobą uczciwą, czy jako taki jestem skazany na przegraną??
Proszę o opinię i sugestię
Pozdrawiam