Allegro - oszustwo.

• Autor wątku Autor wątku maciekplock
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciekplock

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam !
Chciałbym się dowiedzieć co może mi grozić za taki przypadek :

Tydzień temu zaczepił mnie jakiś człowiek (znajomy z widzenia i nawet wiem gdzie mieszka bo z jednego osiedla) i spytał mnie czy załatwię mu kogoś co wystawi telefon (iphona i nokie) na allegro powiedział, że zarobię 100 zł. Pomyślałem sobie wakacje i 100 zł za darmo czemu nie ?. Załatwiłem kolege z Warszawy, który wystawi te telefony, podano mu zdjęcia itd. Kupiono te dwa telefony za 1800 zł (iphone za 1000 zł - nokia 800 zł).
Przesłano je na konto posiadacza allegro, a ten co niby posiadał telefony poprosił mnie żebym pieniądze odebrał przez Wester Union bo prześle mu ten właściciel konta allegro (w 15 minut) na swoje dane, no to odebrałem i dałem mu te pieniądze i powiedział, że kase mi da jak sprzeda jeszcze jeden bo rozmawiał z tym co miał allegro, że jeszcze jeden telefon sprzeda. No to czekam. A dzisiaj rano przyjechał do mnie właściciel konta z allegro co wystawił mu telefon i powiedział, że była u niego policja bo nie przesłano telefonu. I moje pytanie jest takie, jakie mogę ponieść konsekwencje?, że tylko odbierałem pieniądze, które mi przesłał koleś co miał konto na allegro. A te pieniądze oddałem temu co niby wysłał telefony. Dzisiaj byliśy również u tego co mi to proponował i jego brat powiedział, że jest na śląsku.

Ostatnia edycja:
prawdopodobnie pomocnictwo do oszustwa - art. 18&3 KK w zw. z art. 286 &1 KK

A dokładniej na chłopski rozum co może mi grozić więzienie czy co?
Markiz32 gz 6000 tysięczny post up :]

Ale jestes naiwny :rolleyes: Kurde, nie wydalo Ci sie to dziwne ze masz odebrac kase na swoje nazwisko? Niby dlaczego on nie mogl odebrac pieniedzy?
To ze poprosil Cie o wystawienie przedmiotow to jeszcze rozumiem, jest wiele aukcji grzecznosciowych, nie kazdy ma dostep do neta czy wie w ogole jak to sie robi, no ale ta kasa to juz powinienes WIEDZIEC ze jest cos nie tak!!!
Napewno poniesiesz jakies konsekwencje, moze wiezienie nie, ale cos w zawieszeniu, moze kara pieniezna...

Ja nie wystawilem zadnych przedmiotow tylko odebralem pieniadze.

Ludzie trzymajcie mnie
aleś jest naiwny
po prostu brak słów
MEGA MEGA TROL

Powrót