M
Mlody123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Mam mnie pytanie, posiadam 2 letni staz na allegro, ale z tym problemem sobie nie radze: posiadam kilka par butow, ktore zakupilem zagranica, sa to ( tzn maja byc i wg mnie sa i tez tak zostaly zakupione) oryginalne, firmowe buciki. Ten towar chcialbym sprzedawac na allegro jednak zauwazylem, ze admini blokuja konta osob, ktore sprzedaja towar, a nie maja np do tych butow paragonu,pudelka i twierdza ze to podrobki ( nie wiem jak oni to oceniaja, chyba po zdjeciach :lol: ). Oczywiscie moje buty tez nie posiadaja paragonu, pudelek jednak sa oryginalne metki itp. patrzylem na inne aukcje i znaczki itp i wykonanie sa takie same, buty sa z bardzo dobrych materialow ( skora itp). Napisalem wiadomosc do allegro:
"mam pytanie odnośnie aukcji. Chciałbym sprzedać firmowe buty na allegro, które
> zakupiłem na wyprzedaży zagranicą. Chciałbym wystawić to wszystko na raz tzn.
> kilka aukcji jednak zauważyłem, że takie aukcje są blokowane ( tzn. nie dokładnie
> takie same, ale jak ktoś sprzedaje kilka par i nie ma pudełka itp to już jest
> blokada ). Zdziwiłem się trochę i napisałem do tych sprzedających dlaczego zostało
> ich konto zablokowane i odpisali mnie, że powodem jest to: " nie można
> określić czy towar jest oryginalny, bo nie ma pudełek/paragonów".
> Ja do swoich butów, które kupiłem na wyprzedaży także nie mam paragonu itp. a
> boję się o blokadę konta. Towar zakupiłem jako oryginalny itp. więc tak go traktuję.
> Są metki, wykonanie z oryginalnych skórzanych materiałów. znaczki markowe także
> są tak jak powinny być itp. W jaki sposób allegro określa oryginalność towaru
> ? ( odnoszę się tutaj do tych zablokowanych innych kont) Patrzycie na zdjęcie
> i stwierdzacie: "tak ten towar to oryginał, a ten to nie" ? Po za
> tym dostajecie informacje od innych allegrowiczów, że ten czy ten towar jest
> taki i taki i od razu podejmujecie decyzje nawet nie sprawdzając aukcji, bo tak
> to można rozumieć ( Wasze działania ) Moje buty, które chciałbym zaoferować są
> identyczne jak na innych aukcjach gdzie są normalnie sprzedawane."
A ODPOWIEDZ JEST TAKA:
"Dziękuję za kontakt z Serwisem.
W odpowiedzi na Pański list uprzejmie informuję, że zgodnie z zasadami naszego Serwisu na Allegro można umieszczać tylko i wyłącznie oferty sprzedaży konkretnych towarów lub usług.
Pragnę jednocześnie podkreślić, że sam Sprzedający jest zobowiązany opisać przedmiot jak najdokładniej oraz stwierdzić jego legalność jeszcze przed wystawieniem na sprzedaż.
Chciałabym dodać, że w serwisie Allegro niedozwolone jest wystawianie i sprzedaż przedmiotów, które w jakikolwiek sposób naruszają obowiązujące prawo lub zasady określone w Regulaminie Allegro. Zachęcam do zapoznania się z załącznikiem nr 2 do Regulaminu, dostępnym pod adresem:
http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/z2.php
Pełny tekst Regulaminu jest dostępny na stronie:
http://www.allegro.pl/country_pages/1/0 ... eement.php
Jeśli oferowany przez Pana przedmiot lub usługa w określonej formie nie będą naruszały powyższych zasad, nie będzie przeciwwskazań do oferowania ich na Allegro.
Chciałabym jeszcze dodać, że sprzedaż na Allegro produktów nieoryginalnych ("podróbek") jest niedozwolona przez polskie prawo. Wystawianie tego typu przedmiotów działa na szkodę Użytkowników Allegro oraz narusza prawa własności intelektualnej producentów.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych transakcji,
--
Anita Gnatowska
Zespół Allegro"
I nic nie rozumiem z jednej strony to ja jako sprzedajacy mam opisac towar ( cytuje " Pragnę jednocześnie podkreślić, że sam Sprzedający jest zobowiązany opisać przedmiot jak najdokładniej oraz stwierdzić jego legalność jeszcze przed wystawieniem na sprzedaż.") czy jest podrobka itp wiec jak napisze w opisie aukcji ze towar jest ORYGINALNY I ZOSTAL ZAKUPIONY NA WYPRZEDAZY, to zalatwia sprawe i nie beda sie mnie czepiac ?? czy jak ?? bo wypowiedz pani Anity G. jest malo jasna dla mnie - dala odnosnik do regulaminu i mysli ze zalatwila sprawe jak ja nie wiem jak do mojej sytuacji sie odnosi regulamin
zauwazylem tez, ze jak ktos wystawia takie buty jak ja ( ale nie hurtowo pare auckji na raz ) tlyko pojedynczo tj spokoj, wiec ja tego wogole nie rozumiem !!
"mam pytanie odnośnie aukcji. Chciałbym sprzedać firmowe buty na allegro, które
> zakupiłem na wyprzedaży zagranicą. Chciałbym wystawić to wszystko na raz tzn.
> kilka aukcji jednak zauważyłem, że takie aukcje są blokowane ( tzn. nie dokładnie
> takie same, ale jak ktoś sprzedaje kilka par i nie ma pudełka itp to już jest
> blokada ). Zdziwiłem się trochę i napisałem do tych sprzedających dlaczego zostało
> ich konto zablokowane i odpisali mnie, że powodem jest to: " nie można
> określić czy towar jest oryginalny, bo nie ma pudełek/paragonów".
> Ja do swoich butów, które kupiłem na wyprzedaży także nie mam paragonu itp. a
> boję się o blokadę konta. Towar zakupiłem jako oryginalny itp. więc tak go traktuję.
> Są metki, wykonanie z oryginalnych skórzanych materiałów. znaczki markowe także
> są tak jak powinny być itp. W jaki sposób allegro określa oryginalność towaru
> ? ( odnoszę się tutaj do tych zablokowanych innych kont) Patrzycie na zdjęcie
> i stwierdzacie: "tak ten towar to oryginał, a ten to nie" ? Po za
> tym dostajecie informacje od innych allegrowiczów, że ten czy ten towar jest
> taki i taki i od razu podejmujecie decyzje nawet nie sprawdzając aukcji, bo tak
> to można rozumieć ( Wasze działania ) Moje buty, które chciałbym zaoferować są
> identyczne jak na innych aukcjach gdzie są normalnie sprzedawane."
A ODPOWIEDZ JEST TAKA:
"Dziękuję za kontakt z Serwisem.
W odpowiedzi na Pański list uprzejmie informuję, że zgodnie z zasadami naszego Serwisu na Allegro można umieszczać tylko i wyłącznie oferty sprzedaży konkretnych towarów lub usług.
Pragnę jednocześnie podkreślić, że sam Sprzedający jest zobowiązany opisać przedmiot jak najdokładniej oraz stwierdzić jego legalność jeszcze przed wystawieniem na sprzedaż.
Chciałabym dodać, że w serwisie Allegro niedozwolone jest wystawianie i sprzedaż przedmiotów, które w jakikolwiek sposób naruszają obowiązujące prawo lub zasady określone w Regulaminie Allegro. Zachęcam do zapoznania się z załącznikiem nr 2 do Regulaminu, dostępnym pod adresem:
http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/z2.php
Pełny tekst Regulaminu jest dostępny na stronie:
http://www.allegro.pl/country_pages/1/0 ... eement.php
Jeśli oferowany przez Pana przedmiot lub usługa w określonej formie nie będą naruszały powyższych zasad, nie będzie przeciwwskazań do oferowania ich na Allegro.
Chciałabym jeszcze dodać, że sprzedaż na Allegro produktów nieoryginalnych ("podróbek") jest niedozwolona przez polskie prawo. Wystawianie tego typu przedmiotów działa na szkodę Użytkowników Allegro oraz narusza prawa własności intelektualnej producentów.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych transakcji,
--
Anita Gnatowska
Zespół Allegro"
I nic nie rozumiem z jednej strony to ja jako sprzedajacy mam opisac towar ( cytuje " Pragnę jednocześnie podkreślić, że sam Sprzedający jest zobowiązany opisać przedmiot jak najdokładniej oraz stwierdzić jego legalność jeszcze przed wystawieniem na sprzedaż.") czy jest podrobka itp wiec jak napisze w opisie aukcji ze towar jest ORYGINALNY I ZOSTAL ZAKUPIONY NA WYPRZEDAZY, to zalatwia sprawe i nie beda sie mnie czepiac ?? czy jak ?? bo wypowiedz pani Anity G. jest malo jasna dla mnie - dala odnosnik do regulaminu i mysli ze zalatwila sprawe jak ja nie wiem jak do mojej sytuacji sie odnosi regulamin
zauwazylem tez, ze jak ktos wystawia takie buty jak ja ( ale nie hurtowo pare auckji na raz ) tlyko pojedynczo tj spokoj, wiec ja tego wogole nie rozumiem !!