Allegro.pl - używanie nazwy znaku firmowego

• Autor wątku Autor wątku SunFires
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SunFires

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam jestem sprzedawcą na allegro od jakiś 3-4 lat, sprzedaje maszyny budowlane na oryginalnych licencjonowanych silnikach HONDA, oraz na tzw. ich podróbach, replikach czy zamiennikach, tyle że towar HONDA mam z osobnej fabryki a podróby z innej. Miałem już kilka problemów z Aries Power dystrybutorem HONDY w Polsce ale niestety nic nie mogą zdziałać gdyż na rynku są na tym samym szczeblu co ja jeżeli chodzi o dystrybucję. Ale ostatnio mi jakiś gość grozi prokuratorem gdyż na aukcjach podaje w danych technicznych że np. silnik LT160 zamiennik (replika) HONDY GX160, i tu jest moje pytanie czy mogę używać takiej formy, określając towar że jest on repliką czy też podróbą HONDY? Ewentualnie używając samego symbolu modelu GX160?

Witam,

sama nazwa Honda jest zapewne zastrzeżonym znakiem towarowym na Polskę (może Pan to, oraz zakres ochrony, sprawdzić w bazach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl ). Zakres ochrony zastrzeżonego znaku ochronnego oraz dozwolony użytek z takich znaków znajdzie Pan w ustawie prawo własności przemysłowej.
GX160 raczej nie będzie chroniony - ale to może zależeć od zakresu ochrony znaku Hondy.

Jeśli nazwa Honda jest zastrzeżona, to jak dla mnie, nie może jej Pan używać bez zezwolenia do promocji zamienników. Osoba ta ma więc zapewne podstawy grożąc Panu prokuratorem (naruszenie ustawy prawa własności przemysłowej i/lub ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji).

Powrót