Allegro-pomyłka przy wystawieniu

• Autor wątku Autor wątku Dames
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Dzisiaj dostałem do domu takie pismo:

MONIT
(dot.wydania BECZKI ASENIZACYJNEJ 6 TYŚ.LITRÓW)

W związku z zawartą z Panem umową kupna-sprzedaży z dnia 06.03.2011r. o godz.12:10:13,której
przedmiotem była BECZKA ASENIZACYJNA 6 TYŚ LITRÓW (nr.transakcji 1494557920) zwracam się o natychmiastowe wydanie
wylicytowanego za kwotę 12.80 zł (dwanaście złotych osiemdziesiąt groszy) pojazdu.

Jednocześnie informuję Pana,że transakcja kupna-sprzedaży za pomocą portalu internetowego ,,Allegro,,w świetle przepisów
kodeksu cywilnego jest umową wiążącą i zobowiązuje zarówno sprzedającego jak i kupującego do zachowań zgodnych z obowiązującymi przepisami.
Nie wywiązanie się Pana z ciążącego obowiązku wydania BECZKI ASENIZACYJNEJ 6 TYŚ LITROW za wylicytowaną kwotę wiązać się będzie
ze skierowaniem sprawy na drogę postępowania sądowego w którym to poza przedmiotem sporu będę domagał się zwrotu kosztów poniesionych na wynajecie prawnika i zadośćuczynienia za niemożność dysponowania pojazdem ,który w świetle przepisów od dnia
06.03.2011r.jest moją własnością .

Ponadto poinformowałem portal Allegro o zaistniałej sytuacji i stanowisku Pana w przedmiocie dokonanej transakcji.

Czy faktycznie ten Pan na tyle się uparł żeby mi odebrać maszynę ,czy dalej mnie straszy?
Jest tam napisane że ja "wylicytował" ,ale przecież to była aukcja "kup teraz" .
To jest to samo?

upiera sie chyba nie znajac nowego regulaminu ze to bylo tylko ogloszenie nie zawarcie umowy.Napisz mu niech przeczyta dokladnie regulamin.Druga sprawa powolujac sie na blad i tak nie wygra sprawy

Chyba masz rację co do tego regulaminu.Wchodziłem na motoallegro i sprawdzałem jak wygląda aukcja.Jest taka sama jak na zwykłej stronie allegro można też wybrać opcję "kup teraz". Czyli regulamin jest po mojej stronie. Dostałem od tego Pana jeszcze maila.Ale dla mnie jest trochę podejrzany.

PAN MI NAPISAŁ

Witam znam regulamin allegro przesyla mi pan cos i nawet pan nie wie o
co w tym chodzi niech pan poczyta sobie dobrze napisałem do allegro
opisujac sytuacje i oto odpowiedz jaka dostałerm
Dziękuję Panu za
wiadomość.

Informuję, że w chwili dokonania zakupu zostaje zawarta wiążąca umowa

pomiędzy Kontrahentami. Zgodnie z zasadami serwisu Allegro transakcja ta
powinna zostać sfinalizowana. Dlatego sugeruję próbę ponownego
nawiązania kontaktu z Kontrahentem w celu ustalenia warunków finalizacji

transakcji. Sprzedający jest zobowiązany sprzedać towar za kwotę, za
którą dany przedmiot został wylicytowany, lub w przypadku aukcji "Kup
Teraz" za cenę wskazaną przy tej opcji.

Przykro mi, ale serwis Allegro jest tylko platformą, która udostępnia
miejsce na wystawienie aukcji, i w żaden sposób nie ingeruje w końcowe
ustalenia Kontrahentów dotyczące warunków sfinalizowania transakcji. W
przypadku niesfinalizowania transakcji ma Pan jednak prawo ubiegania się
o wydanie przedmiotu na drodze sądowej.

Pozdrawiam,

--
Anna Wypychowska
Zespół Allegro
Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

QXL Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, 60-324 Poznań, przy ul.
Marcelińskiej 90, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez

Sąd Rejonowy Poznań Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000104322, o
kapitale zakładowym w wysokości 1 142 232 zł, posiadająca numer
identyfikacji podatkowej NIP: 779-21-25-257

A w regulaminie piszę 3.6
3.6.
Celem Aukcji dotyczących sprzedaży lub wynajmu nieruchomości, Aukcji w kategorii „Wakacje” oraz Aukcji w kategorii „Motoryzacja” (serwis motoAllegro), w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle”, „Maszyny budowlane”, „Maszyny rolnicze” oraz „Inne pojazdy i łodzie” nie jest zawarcie umowy, jakiekolwiek czynności podejmowane przez Użytkowników w ramach tych Aukcji nie są wiążące, a Aukcje te mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy.

Czyli ja już tu nic nie rozumiem .On dostał że jest wiążąca ,a regulamin mówi że nie jest.

Celem Aukcji dotyczących sprzedaży lub wynajmu nieruchomości, Aukcji w kategorii „Wakacje” oraz Aukcji w kategorii „Motoryzacja” (serwis motoAllegro), w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle”, „Maszyny budowlane”, „Maszyny rolnicze” oraz „Inne pojazdy i łodzie” nie jest zawarcie umowy, jakiekolwiek czynności podejmowane przez Użytkowników w ramach tych Aukcji nie są wiążące, a Aukcje te mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy. ciekawe ze napisaliby cos nie zgodnego z ich wlasnym regulaminem a jeszcze mozesz powolac sie na blad

Pewnie gościu zapomniał wspomnieć w liście do allegro, że aukcja była w podkategorii "Maszyny rolnicze" stąd dostał takiego maila. Ja bym napisał też do allegro i oni na pewno odpowiedzą czy aukcja jest wiążąca czy nie.

czarnuch85 ... zrobiłeś wszystko co należało zrobić i skutecznie uchyliłeś się od skutków prawnych, jakie mogłaby wywołać zawarta umowa, która zawierała błąd w swojej treści - błąd treści czynności prawnej - Art. 84. 1. KC

Mogłeś się na błąd powołać, ponieważ:
1) popełniłeś błąd,
2) jest to błąd istotny,
3) dotyczy czynności odpłatnej - tutaj pojawia się kolejny warunek (4),
4) kupujący z łatwością mógł błąd zauważyć.

Zachowałeś również formę pisemną - zachowaj potwierdzenie nadania i odbioru.

Bez względu na to co jest w regulaminie allegro, skorzystałeś z ustawowego prawa, które jest nad wszelkimi regulaminami. Kupujący może straszyć - dlatego na kolejne "groźby" sądem, nie reaguj - przyjmuj wszystko na spokojnie :)

Pozdrawiam :cool:

Powrót