Allegro prawo autorskie a zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku mamamatiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamamatiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie, mam taki problem, wystawiam na Allegro spodnie dżinsowe i dziś otrzymałam od innego użytkownika Allegro informację, iż on zgłasza odpowiednim organom to, że łamię jego prawa autorskie. Wg Niego to, że robię podobne do Niego zdjęcia jest łamaniem jego praw autorskich. Ma nawet informację na stronie, że ma prawa autorskie do pomysłu, co jest bzdurą, bo nie można mieć do tego praw autorskich. Nie bardzo na tym się znam, ale skoro to nie jego zdjęcia mam na aukcji, tylko moje, zrobione przeze mnie, moim spodniom to chyba nie jest łamaniem jego praw?? Poza tym wiadomo, że w opisie mamy podobne treści jak nazwa firmy, to że i ja mam podane wymiary spodni, rozmiar, skład, informację czy są to biodrówki czy nie. Nie wiem co mam tej osobie odpisać. Czy powinnam bać się, czy tylko jestem straszona, po to żebym zmieniła swoje aukcje. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Witam, tak, ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych wyraźnie mówi w Art.1.2.1 że "Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne." - czyli w tym przypadku ochroną objęte są same zdjęcia, a nie idee tych zdjęć.

Jednakże, mogłoby być może i tak, że jeśli kompozycja zdjęcia, oświetlenie, kolorystyka, etc. byłaby dokładnym odwzorowaniem pierwowzoru (powiedzmy, że byłaby to forma kopii) to być może, mogłoby wystąpić oskarżenie o plagiatowanie...

Możliwe, że jest to forma zastraszenia (walki konkurencyjnej), gdyż zwykle w takich przypadkach albo wysyła się informację o naruszeniu z propozycją ugody, albo po prostu zakłada się sprawę. Lub może jest to nadinterpretacja ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Jeśli byłaby to forma zastraszenia to proszę pamiętać, że wtedy mogłaby Pani wystąpić z tytułu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, nie mówiąc już o naruszeniu Pani dóbr osobistych...

Ja osobiście w tych zdjęciach nie widzę specjalnego podobieństwa, i w ogóle zastanawiam się, czy one są tak naprawdę utworami w sensie ustawy - bo każdy może te spodnie tak poukładać i zrobić zdjęcia... a utwór powinien się cechować indywidualizmem i wkładem twórczym. Nie, zdjęć Pani nie skopiowała, więc o czy tu w ogóle mowa...

Dziękuję serdecznie:) tym bardziej, że już jakiś czas temu zmieniłam przez tą Panią całkowicie wszystko w aukcji, mimo iż teraz moja sprzedaż jest na niższym poziomie. Napisałam już do tej osoby, żeby przede wszystkim podała mi nr patentu, jakim ma chronione "pomysły". Bo tak własnie mi napisała, że jej aukcje są opatentowane ;), sposób robienia zdjęć, opis i pomysł. zresztą tak jak pisałam, ma podobną informację na swojej stronie Allegro. Ona zasypała mnie mailami z ustawami, wg których łamię jej prawa autorskie. Poprzednim razem się wystraszyłam, że rzeczywiście tak jest i nawet napisałam jej, że więcej nie będę łamać jej praw, a teraz znowu się doczepiała mimo iż wszystko zmieniłam.

Powrót