Allegro-problem z kupującym

• Autor wątku Autor wątku piotrkolany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrkolany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jakiś czas temu sprzedałem na licytacji nr 191859330 dwa telefony.Paczka na prośbę kupującego była za pobraniem i ze sprawdzeniem zawartości. Pani twierdzi że jeden z zakupionych telefonów ( z uszkodzonym joistickiem w opisie) gdy odbierała paczkę i włączyła telefon telefon ten zawiesił się , świadkiem tego zdarzenia był - jak twierdzi - listonosz , następnie pani ta pokwitowała odbiór telefonu i odebrała przesyłkę. Po jakimś czasie - w ten sam dzień - dzwoni do mnie i twierdzi że jest uszkodzona taśma ( oprócz joisticka ) i telefon zawiesza się i chce go zwrócić i żada zwrotu pieniędzy. Z tego co było zawarte w opisie było napisane że jest takie a nie inne uszkodzenie ale z tego co wiem joistick mógł uledz uszkodzeniu właśnie przez taśmę. Ogolnie sprawa jest tego typu że pani ta pomimo stwierdzenia przy odbiorze że telefon się zawiesza i tak go odebrała a nie zrezygnowała z przesyłki a później dzwoni i żada zwrotu pieniędzy bo tel. się zawiesza.Co mogę zrobić z tym fantem??

Dobre pytanie brzmi, czy joystick mógł nie działać z jakiegoś innego powodu niż uszkodzona taśma, a nie - czy mógł nie działać z powodu taśmy.
Jeśli jedyną przyczyną jego dysfunkcji mogła być taśma, to można stwierdzić, że nabywczyni decydując się na jego zakup wiedziała o wadzie, a zatem nie może teraz żądać zwrotu.
I w zasadzie tylko ten przypadek jest klarowny.
Całą reszta będzie gdybaniem, czy godziła się na inne, ewentualne (ale nie pewne) wady, czy Ty o nich wiedziałeś, albo czy łatwo mogłeś się dowiedzieć itp. Krótko mówiąc spekulacje.
Ja niestety nie znam odpowiedzi na kluczowe pytanie, ale zacząłbym od jej znalezienia.

Telefon był sprzedany jako używany więc jak Kaziutek wyżej napisał sytuacja nie jest klarowna, w razie sprawy sądowej biegli szybko ujawnią prawdę o zepsutej taśmie :)

Tylko że dobrze by było wiedzieć przed, kto zapłaci za "ujawnienie prawdy o zepsutej taśmie".

Powrót