allegro problem z Kupującym

• Autor wątku Autor wątku rafalek940
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Według radcy prawnego nie doszło między nami do umowy kupna-sprzedaży. Zgodnie z regulaminem: "Zakazane jest dokonywanie zmian w opisie Transakcji przez Sprzedającego, które stanowią zmianę właściwości Towaru."Licytowany sprzęt to rower z ramą columbus a to co otrzymałam posiada dużo gorsze komponenty. Zatem doszło do przywłaszczenia przez Pana moich pieniędzy.Wobec tego dalej skorzystam z pomocy prawnej.

1. Zgłoszę sprawę na policję - zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
2. Adwokat przygotuje pismo - kodeks postępowania cywilnego
Po zgłoszeniu sprawy na policję rozpocznę z Panem spór na allegro.

To jest odpowiedz Kupującego do mnie.
Czyli na postawione wyżej zarzuty nie mam się przejmować ? Przepraszam ale rzadko mam doczynienia z takimi historiami prawnymi. Osobiście zapis który nadmienia kupujący uważam że obowiązuje tylko wtedy kiedy poprawke opisu dałbym po tym jak on zalicytował towar, a nie przed.

Jesli stan towaru zgadza sie z opisem aukcji istniejacym przed momentem zlozenia przez kupujacego oferty, to moim zdaniem mozesz spac spokojnie.

Art. 701. kc [Aukcja i przetarg] § 1. Umowa może być zawarta w drodze aukcji albo przetargu.
§ 2. W ogłoszeniu aukcji albo przetargu należy określić czas, miejsce, przedmiot oraz warunki aukcji albo przetargu albo wskazać sposób udostępnienia tych warunków.
§ 3. Ogłoszenie, a także warunki aukcji albo przetargu mogą być zmienione lub odwołane tylko wtedy, gdy zastrzeżono to w ich treści.

Regulamin Allegro: 5. 7. Sprzedający jest związany treścią zawartą w opisie Transakcji, jednakże może dokonać zmian treści zawartej w opisie Transakcji do momentu złożenia pierwszej oferty w licytacji. W przypadku Transakcji z opcją Kup Teraz warunki zawarte w jej opisie nie mogą ulec zmianie w stosunku do Kupujących, którzy złożyli ofertę przed dokonaniem omawianej zmiany. Zakazane jest dokonywanie zmian w opisie Transakcji przez Sprzedającego, które stanowią zmianę właściwości Towaru.

Licytujacy powinien zapoznac sie z opisem aukcji przed zalicytowaniem. Skladajac oferte potwierdza akceptacje opisu.

Regulamin Allegro w cytowanym zapisie wiaze sprzedawce i serwis i niestety jest sprzeczny wewnetrznie i niespojny.

Powrót