Allegro problem z odebraniem samochodu.

• Autor wątku Autor wątku zbyszek-1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbyszek-1958

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam kupiłem samochód na aukcji Allegro i mam problem z odbiorem auta ponieważ właściciel samochodu chce bym na własny koszt sprowadził go z USA i zapłacił cło i akcyzę . w aukcji nie było mowy o dodatkowych kosztach
Załączam treść aukcji {Dodge RAM 2500, diesel, rok 2003. 70 tys mil przejechane. Zdjęcia przesyłam na maila. Cena jaka mnie interesuje to 90 tys PLN. Więcej informacji pod numerem . , jeżeli jest ktoś zainteresowany kupnem to proszę dzwonić, samochód jest aktualnie w USA.}.Chciałem jeszcze dodać że aukcję zobaczyłem niemal przed zakończeniem a że cena była interesująca więc się zdecydowałem i zalicytowałem .Z kilku ofert moja była najwyższa .Mam jeszcze jeden problem bo właściciel nie chce mi przysłać nawet zdjęć tak jak jest w opisie aukcji.Obawiam się że to może być jakiś przekręt a ja chcę odebrać wylicytowany samochód .Co powinienem w tej sytuacji zrobić .Może jeszcze dodam że w opcjach było zaznaczone płatne przy odbiorze i odbiór osobisty (ale nie było napisane że są dodatkowe koszty odbioru i że odbiór jest w USA).Z góry dziękuję za pomoc. Zbyszek

No to jak weszysz podstep to napewno nie plac,a jak chcesz samochod........to dluga droga przed toba!!!

Ale jak to wygląda od strony prawnej.

[cytat="zbyszek-1958"]...., samochód jest aktualnie w USA.}..............
...........płatne przy odbiorze i odbiór osobisty
........(ale nie było napisane że są dodatkowe koszty odbioru i że odbiór jest w USA)[/cytat]

Jak dla mnie to wskazanie miejsca znajdowania się towaru oraz infomacje o jego osobisym odbiorze jest jednoznaczna.
Trzeba lecieć po bryke do Wuja Sama :)
Na poważnie to ciężka sprawa z tym samochodem i rzeczywiście trzeba uważać żeby nie umoczyć z kasą.

Nadal niestety nie wiem jak ma się do tego prawo , głównie chodzi mi o te dodatkowe koszta związane ze sprowadzeniem tego samochodu.

Prawo ma sie do tego tak że koszty sprowadzenia samochodu ponosi ten który ten samochód sprowadza...

Przeciez te koszta to tak jakby koszt przesylki...

Jakbys kupowal jakas droga elektronike musialbys prawdopodobnie zaplacic clo - to nie jest broszka sprzedawcy tylko kupujacego skoro jest napisane ze towar jest za granica.

Powrót