Allegro problem

• Autor wątku Autor wątku radziooogs2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radziooogs2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Pisze tutaj ponieważ mam problem z pewna aukcja i chciałbym się poradzić, być może były już podobne tematy lecz ja chciałbym przedstawić swój problem i uzyskać jakieś porady;)

Aukcja dotyczy pewnego telefonu Nokii e90, był ten telefon wystawiony jako licytacja na ALLEGRO. Napisałem e maila i zadzwoniłem do sprzedającego czy nie sprzeda ja za cenę 680 zl z przesyłka, gdyż zależało mi na czasie i tyle miałem pieniędzy do dyspozycji- sprzedający zgodził się. Musiałem tylko zalicytować za ta cenę a on zakończy aukcje, ja wpłacę pieniążki i on wyśle mi wszystko. Wpłaciłem pieniądze i czekałem do wczoraj na telefon, w końcu przyszedł. Po włączeniu zauważyłem ze telefon jest wadliwy (problemy z wewnętrznym wyświetlaczem) oraz nie posiada karty 8gb która miała być dołączona do kompletu. Zaraz zadzwoniłem do sprzedającego prosząc o zwrot towaru, lecz sprzedający nie zgodził się twierdząc ze wszystko jest z jego strony w porządku. Moje pytanie brzmi czy mogę jakoś prawnie zwrócić ten telefon, lub też iść zgłosić to na Policje ?? Bardzo proszę o pomoc i odpowiedzi
Pozdrawiam
link do aukcji
E90 MEGA ZESTAW!! SZYBKA AUKCJA!! PROPONUJ!! (944922892) - Aukcje internetowe Allegro

Napisz do niego, najlepiej za potwierdzeniem odbioru o roszczeniach z tytułu rękojmi za wady.
Kodeks Cywilny
Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
§ 2. (209) Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie praw (rękojmia za wady prawne).
W piśmie tym wymień, wady tzn. dysfunkcję telefonu i brak karty pamięci.
Wezwij go do zaproponowania formy naprawy telefonu lub likwidacji wady pod rygorem złożenia przeciwko niemu pozwu cywilnego z tytułu niewywiązania się z obowiązku świadczenia rękojmi.

Dzięki za odpowiedz;)
Napisałem tak jak mi poradziłeś, sprzedający nie zgodził sie na to twierdząc cały czas że z jego strony wszystko było ok, w takim razie mógłbym to gdzieś zgłosić?? bo telefon jak był zepsuty tak jest...
Prosze o odpowiedz

Wysłałeś to listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru?
Jeśli tak to czy sprzedawca odpowiedział ci listownie czy mailowo.
Najważniejsza jest w tym przypadku forma pisemna.
Jeśli jej nie zachowałeś napisz list (koniecznie polecony i za potwierdzeniem odbioru)
zaczynający się następująco

"Na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego informuję, że w telefonie nabytym u Pana stwierdziłem następujące wady:
1.......
2.......
(...) tu wymień wszystkie zauważone wady.
W związku z powyższym korzystając z praw przysługujących mi jako konsumentowi wzywam Pana do likwidacji w/w wad z tytułu niezgodności towaru z umową w następujący sposób:
1. Naprawy uszkodzonego wyświetlacza na koszt sprzedającego
2. Dosłanie oferowanej wraz z telefonem karty pamięci 8GB.

W przypadku odmowy spełnienia w/w roszczeń sprawa zostanie oddana do sądu właściwego kupującemu.

Koleś ma 14 dni na ustosunkowanie się do roszczenia. W przypadku gdy odmówi sprawę kierujesz do Stałego Polubownego Sądu Konsumenckiego (przy Wojewódzkich Inspektoratach Inspekcji Handlowej - złożenie wniosku jest bezpłatne). Jeżeli kolo nie odpowie w ciągu 14 dni od otrzymania pisma tym lepiej domniemywa się wówczas iż reklamację przyjął.

Sorki ze dopiero teraz pisze,
sprawa wygląda następująco wysłałem list taki jak mi poradziłeś za potwierdzeniem odbioru, odwiedziłem też ten Stały Polubowny Sąd Konsumencki z chęcią złożenia wniosku przeciwko temu sprzedawcy, jednak nie mogłem złożyć wniosku ponieważ sprzedawca jest osobą fizyczna a wniosek może być złożony jeśli sprzedawca jest przedsiębiorca. Dowiedziałem się tylko ze mogę złożyć sprawę cywilna i w tym kierunku coś próbować. Koszt sprawy wynosi około 5% wartości przedmiotu. Możesz mi coś poradzić jak to mam zrobić?? jak wygląda założenie sprawy cywilnej i jak ona się odbywa??
Dzięki wielkie za odpowiedz ;)

Powrót