Allegro - przyszła paczka bez umieszczenia wpłaty

• Autor wątku Autor wątku pandentystaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pandentystaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Znalazłem się w dziwnej sytuacji, otóż zamówiłem na allegro wyświetlacz LCD do telefonu, używany. Kwota w całości razem z wysyłką to 415zł. Skorzystałem z opcji "Kup teraz", wypełniłem wszystkie pola, a w formie płatności wybrałem przelew, lecz nie przekierowało mnie na stronę banku tylko do formularza kupna. Zaakceptowałem formularz, który przyszedł mi na adres e-mail. Nie dokonałem żadnego przelewu. Po 4 dniach kurier przywiózł paczkę, ku mojemu zdziwnieniu nie zarządał żadnych pieniędzy. I teraz rodzi się pytanie: jeśli paczka przyszła do mnie a ja nie przelałem żadnych pieniędzy to jest ona traktowana jako darowizna lub zwykla paczka? Podobno allegro funkcjonuje tak, że dopiero po otrzymaniu pieniędzy sprzedający wysyła towar. (Dodam że towar nie jest do końca zgodny z opisem, ponieważ dany wyświetlacz, jako że jest wykonany w technologii Super Amoled, jest wypalony, a na aukcji było ujęte tylko to że posiada on ślady użytkowania w postaci rys itd.). Pomimo jego stanu nie chce go zwracać, tylko chcę wiedzieć czy jeśli nie zapłacę tych 400zł mogę nieć z tego tytułu nieprzyjemności. Pozdrawiam.

W załączniku potwierdzenie z allegro które otrzymałem na maila.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Temat zamykają dwa przepisy:

Art. 405. Kodeksu cywilnego
Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

oraz

Art. 284 Kodeksu karnego:
§ 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 4. Jeżeli przywłaszczenie nastąpiło na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ma Pan obowiązek zapłacić za towar otrzymany.W tej sprawie należy skontaktować się ze Sprzedającym.

napisałem maila do sprzedającego lecz nie ma odzewu, również nie ma podanego nr konta bankowego na który musze wpłacić pieniądze.

Skoro podjął Pan próbę kontaktu ze Sprzedającym zostaje czekać na jego reakcję mając na uwadze konieczność zapłaty za nabyty towar.
że
Dla świętego spokoju można (tak jak sugeruje Kolega Wittka) wysłać polecony aby udokumentować zamiar wywiązania się z umowy.

Ostatnia edycja:
A ile czasu ma sprzedawca na odzew?

I ja nie chce wywiązać się z umowy, to kolejna kwestia.

Rozumiem, że numeru telefonu w danych kontaktowych nie ma?

pandentystaa napisał:
I ja nie chce wywiązać się z umowy, to kolejna kwestia.

Tzn.? Możesz nas oświecić?

Źle napisałem, nie chcę rozwiązać umowy a nie się z niej wywiązać. I numer telefonu jest lecz nie odpowiada.

Sprzedający został zawiadominiony o fakcie braku wpłaty @

Proszę dla spokoju i kwestii dowodowych zrobić to jeszcze listem poleconym i spokojnie czekać na rozwój wypadków.

W jaki sposób został zawiadomiony?

Napisałeś maila do Sprzedającego więc podjąłeś próbę kontaktu

Powrót