Allegro - sprawa cywilna - co i jak?

• Autor wątku Autor wątku WojciechS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WojciechS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie!

Dokonałem transakcji zakupu na Allegro części samochodowych za kwotę 330 zł. Sprzedawca zapewniał (przez rozmowy za pomocą komunikatora GG), że towar jest w pełni sprawny i dokładnie mi go opisał. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że:

1. Towar jest niekompletny (brakowało niektórych zamówionych rzeczy),
2. Towar jest wadliwy (części elektryczne nie działały),
3. Towar jest zniszczony (uszkodzenia zatajone przez sprzedającego),
4. Towar nie pasuje do mojego modelu auta (chodzi o różnice wersji angielskiej i europejskiej. Miały być do tej drugiej, o czym zresztą zapewniał sprzedawca, natomiast przysłał mi wersję angielską, która nie pasuje).

Po kontakcie ze sprzedającym stwierdził że mogę mu odesłać części, a on zwróci mi 200 zł, ponieważ resztę weźmie sobie na pokrycie kosztów wysyłki i pakowania (pomijam, że 30 zł z kwoty którą mu przesłałem było właśnie na ten cel, co również jest omówione przez Gadu-Gadu). Ponieważ nie zgodziłem się na takie rozwiązanie sprawy, a sprzedawca nie chce zwrócić mi pełnej kwoty za ww. towar chciałem się dowiedzie co teraz mam zrobić. Nie chcę tego tak zostawić, ale nie bardzo wiem gdzie mam to zgłosić, jakie dokumenty ewentualnie będę potrzebował i z jakimi kosztami muszę się liczyć.
Proszę o możliwie dokładne wyjaśnienie tej kwestii.
Pozdrawiam,
Wojtek

PS. Czy jest szansa, że uda mi się odzyskać stracone pieniądze, a jeśli tak to jak długo to potrwa?

Sprzedający to na pewno przedsiębiorca czy może osoba fizyczna?

Przez allegro kupiłeś przez licytacje czy "Kup teraz"?

Ile dni minęło od dostarczenia towaru?

Jeśli sprzedawca był przedsiębiorcą, to było Kup teraz i nie minęło 10 dni od dostarczenia towaru to napisz oświadczenie o odstąpieniu od umowy i sprzedawca musi zwrócić Ci całość zapłaconej przez Ciebie kwoty.

Sprzedający to niestety osoba fizyczna. Na aukcji wystawiony towar był w opcji "kup teraz". Przesyłkę otrzymałem 15 czerwca.

Wydaje mi sie ze to ze sprzedawca jest osoba fizyczna nie jest wazne.
Najwazniejsze w tym przypadku jest to ze Towar jest niezgodny z opisem czyli niezgodny z umowa i to ze byly tam wady ukryte.
Jesli byly wady ukryte to kupujacy moze odstapic od umowy i rzadzac zwrotu kosztow. Kosztow calkowitych. Nie tylko czesci lub odejmujac wysylke. Jesli sprzedajacy nie chce oddac pieniedzy to sprawe kupujacy moze skierowac do sadu. Wtedy sprzedacy oprocz tego ze pokryje caly koszt, wysylki rowniez bo to on nie dotrzymal umowy, to jeszcze pokryje koszty sprawy sadowej i koszty na ktore zostales narazony przed niedotrzymanie umowy przez niego.

Niech wypowiedza sie jeszcze Ci ktorzy lepiej znaja prawo ale wydaje mi sie ze tak wlasnie jest :)

Powrót