Allegro sprzedający nie wysłał przedmiotu i nie chce zwrócić pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Adamkad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamkad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, jak zgłosić tą sprawę i gdzie. Znalazłem ogłoszenie na facebooku o sprzedaż przedmiotu. Sprzedający powiedział że nie wysyła za pobraniem bo nie odbiorę paczki. Więc poprosiłem go o wystawienie przedmiotu przez allegro abym miał jakieś zabezpieczenie. Kupiłem przedmiot i przelałem mu pieniądze. Obiecywał wysyłkę następnego dnia i tak zaczęło się przekładanie że to kurier nie przyjechał że to i tamto. W końcu dałem mu ultimatum albo wysyła albo zwraca pieniądze. Ten zaproponował żebym wybrał co wole. Więc poprosiłem o zwrot pieniędzy ten odpisał tylko OK. I na tym się skończyło. Sprzedający odczytuje wiadomości na facebooku ale nie odpisuje. Teraz sedno sprzedający sprzedawał przez konto brata na allegro a ja kupowałem przez konto swojego brata. Przy zgłoszeniu mam podać adres z allegro i dane tej osoby z facebooka czy właściciela konta. Domyślam się że mieszkają razem w tym samym miejscu ponieważ jego brat miał zrobić zdjęcia przedmiotu gdy tamten był w pracy.

Adamkad napisał:
Witam, jak zgłosić tą sprawę i gdzie.

Allegro i POK.

Następnym razem przeczytaj bardzo dokładnie regulamin serwisu z którego korzystasz.

Wiem o POK ale w zawiadomieniu na policję, trzeba podać dane właściciela konta allegro. Mnie właściciel konta nie oszukał lecz jego brat.

no to masz dane tego brata wiec co stoi na przeszkodzie?

Wyślij zawezwanie do zwrotu przedmiotu lub pieniędzy jeżeli to był zadatek to w podwójnej wysokości żądaj. :D

Adamkad napisał:
Wiem o POK ale w zawiadomieniu na policję, trzeba podać dane właściciela konta allegro. Mnie właściciel konta nie oszukał lecz jego brat.

W zawiadomieniu podaj dane właściciela konta i jego brata.

To jeszcze jedno pytanie gdy złoże zawiadomienie, a sprzedający zwróci pieniądze po kilku dniach co się wtedy dzieje?

możesz odpowiadać karnie za złożenie zawiadomienia o niepopełnionym przestępstwie

dlatego najpierw masz dochować staranności i wysłać zawezwanie o ile termin jest zbyt krótki może być tak ze sprawa zostanie umorzona ze względu na to ze nie ma jeszcze znamion czynu zabronionego ociąganie się z wysyłka nie oznacza jeszcze ze ktoś ciebie oszukał porostu zawezwij i czekaj na odpowiedz masz dane.

według prawa cywilnego zawarł twój brat z tamtym bratem umowę wiec on powinien dokonać czynności cywilnoprawnych:mad:

Powrót