Allegro - Sprzedaż specyficznego skryptu - podatek

• Autor wątku Autor wątku lukaszq369
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszq369

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Jestem świeżo upieczonym 18 latkiem. Posiadam konto w allegro na mame (ma kilka komentarzy więc z niego korzystam). Interesuje się pisaniem skryptów... I tu tkwi mój problem.. Więc :
Ostatnio napisałem skrypt serwisu aukcyjnego i chciałbym takie oprogramowanie sprzedać na allegro. Jako, że jest to nowość w Polsce, i skrypty tego typu mają "branie" chciałbym sprzedać ten produkt za około 2000 tyś. zł. I teraz pytanie : jeśli doszłoby do sfinalizowania transakcji (ktoś kupiłby mój skrypt na allegro za tą kwotę) to moja mama musi odliczyć od tego podatek, tak? Problem tkwi w tym, że nie mam zarejestrowanej działalności gospodarczej, więc rodzic powinien odliczyć podatek jako co? I ile tego podatku?
Czy od strony prawnej, nie posiadając zarejestrowanej działalności gospodarczej mam prawo do sprzedaży jednej kopii takiego oprogramowania za tą cenę? A może mogę więcej kopii?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Hmm bez działalności jakoś się trzeba rozliczyć z fiskusem na sprzedaż powyżej 1000zł o ile pamiętam.. na takiej samej zasadzie jak umowy najmu mieszkania np. - też nie ma się działalności a sie płaci podatek od zarobku:)

Umowa o dzieło.

Ale jeśli będziesz sprzedawał to w sposób ciągły to działalność gospodarcza.

loony93 napisał:
Hmm bez działalności jakoś się trzeba rozliczyć z fiskusem na sprzedaż powyżej 1000zł o ile pamiętam.. na takiej samej zasadzie jak umowy najmu mieszkania np. - też nie ma się działalności a sie płaci podatek od zarobku:)

A co w przypadku gdybym sprzedawał np. 10 sztuk po 700 zł?
Chodzi mi też o to, że mama musi się z tego jakoś rozliczyć.. i nie mam pomysłu jak...

lukaszq369 - stwarzasz sztuczny problem.
Rozwiązanie: idziesz do skarbówki, do osoby od podatku dochodowego (mają w każdej skarbówce informację), tam wszystko Ci ktoś wyjaśni. Jak ja byłem to mnie trochę zdziwiło, umowy o dzieło nie trzeba, wydruk z allegro wystarczy i potwierdzenie przelewu(właściwe wpływu) z banku, to jako dokumenty potwierdzające dochód, a podatkiem to nie musisz się teraz martwić, dopiero przy rozliczeniu w przyszłym roku, ale lepiej jak masz kasę to od razu idź wpłać zaliczkę do kasy w skarbówce na przyszły rok, żeby się nie na zbierała jakaś kosmiczna suma

Tak przy okazji.

lukaszq369 napisał:
Posiadam konto w allegro na mame (ma kilka komentarzy więc z niego korzystam).

Załóż sobie własne konto na Allegro.

Jak Ci się trafi jakiś wredny niezadowolony klient, to możesz stracić to konto i nie uzyskać zgody na założenie kolejnego z powodu łamania regulaminu Allegro:

2.13.
Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać swojego Konta innym osobom, z wyjątkiem przypadków udostępnienia Konta Firmowego osobom należycie umocowanym przez Użytkownika do działania w jego imieniu. Użytkownik powinien zachować w tajemnicy hasło do Konta. Konta są niezbywalne.

To że konto jest jego matki to nie ma znaczenia, zawsze w razie kłopotu można napisać pełnomocnictwo (do korzystania z konta) z datą wsteczną i Ci z allegro mogą sobie "skoczyć". A to, że w regulaminie tak mają napisane to nie ma znaczenia jeżeli jest niezgodne z prawem. A w polskim prawie można kogoś upoważnić do czegoś. Sam kiedyś pisałem ojcu takie coś żeby w urzędzie mógł coś za mnie załatwić, ja pracowałem i nie mogłem, a teraz ja z takim papierkiem załatwiam sprawy za moją dziewczynę (ona pracuje, ja bezrobotny chwilowo jestem).

Powrót